Pensionärer är mer tillfreds än yngre
Nyheter | Nöjd
Pensionärer är nöjdare än yngre Foto Colourbox

Pensionärer är mer tillfreds än yngre

Är du frisk pensionär med hyfsad ekonomi, bor på landet med en partner, värnar miljön, gillar trädgårdspyssel, resor och lugna aktiviteter är det möjligt att du tillhör landets lyckligaste.

Publicerad 2014-04-10

”Även om man inte behöver vara gammal för att vara nöjd med sitt liv så ser vi tydligt att Sveriges nöjdaste oftare är pensionärer. Vi ser att de unga inte alls på samma sätt är nöjda med sina liv.” Det skriver TNS Sifo, som genom att analysera data ur Orvestoundersökningen Konsument 2013 har hittat några gemensamma faktorer för vad människor anser gör dem nöjda med livet. 

Svenskarna i allmänhet är dock inte särskilt nöjda. Bara knappt en tredjedel, 31,3 procent, anser sig vara nöjda med sina liv. Kanske är vi för stressade?

Förmågan att ta det lugnt verkar nämligen gynna känslan av att vara nöjd. De som bor på landsbygden är generellt mer nöjda än de som bor i storstäder, och många som ägnar sig åt lugna aktiviteter som trädgårdsarbete, längdskidåkning och golf säger sig vara nöjda.

Att resa, engagera sig för välgörenhet och miljö är andra saker som gör människor nöjda med livet. Och slipper du stressa över ekonomin blir det lättare att vara nöjd.

Känner du en säkerhet i dig själv och anser att folk får acceptera dig som du är blir du också nöjdare. Samtidigt, vilket kan tolkas lite som en motsättning, så är nöjda människor mer engagerade i att vara välklädda och i att sköta om sin kropp och sitt utseende.

Den viktigaste faktorn tycks dock vara att ha hälsan och att leva ett liv utan stress, men också att ha starka relationer till en partner, vänner eller familj.

Totalt har 13 880 svenskar mellan 16-80 intervjuats i Orvesto Konsument 2013.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas