Per Anders, 93, tar trapporna – och mår bättre
Nyheter | trappans dag
Per Anders Ygberg. Foto: TV4

Per Anders, 93, tar trapporna – och mår bättre

I dag 22 september är det Trappans dag. Då gör Per Anders, 93, som han brukar. Går i trappor. "Man behöver inte ta några risker, man har handtag att hålla i och så får man upp pulsen. Det är det som är så fint", säger Per Anders Ygberg till TV4.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-22

Enligt kartläggningar är svenska barn och ungdomar de mest stillasittande i Norden och en ny undersökning visar att också att många äldre motionerar mindre under pandemin.

– Vi sitter alldeles för mycket i Sverige och WHO rekommenderar 150 minuters aktivitet per vecka, alltså inte per dag, och 90 procent når inte upp till det, säger Mattias Sunneborn som tillsammans med Jenny Åkervall är initiativtagare till #100 trappsteg.

De har även varit med och instiftat Trappans dag och Mattias Sunneborn förklarar varför han vill att människor ska gå 100 trappsteg om dagen.

Naturlig styrketräning

-För att få bättre kondition, bli starkare och må bättre. Det kan förebygga 80 procent av alla välfärdssjukdomar som depression, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, säger Mattias Sunneborn till TV4.

Alla kan inte gå 100 trappsteg per dag och enligt Mattias får man utgå från sig själv och det man klarar av. Förutom att man får upp pulsen får man även naturlig styrketräning.

Per Anders Ygberg köper resonemanget rakt av.

-När man går långsamt när man är gammal så får man inte upp någon puls men går man långsamt uppför trapporna får man puls. Jag går sex gånger tre trappor varannan dag och sen går jag ute också för den mentala biten så att jag ser trafiken, fåglarna och träden. Jag blandar alltså, men sex gånger tre trappor varannan dag blir det, säger Per-Anders till TV4.

Du ser inslaget med Per Anders Ygberg här.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas