Polisen om trängseln: Jag blev helt chockad
Nyheter | pandemin
Foto: Polisen Norrmalm

Polisen om trängseln: Jag blev helt chockad

Myndigheternas uppmaning om att undvika trängsel hörsammas inte av alla. Så här såg det till exempel ut på Drottninggatan i Stockholm under fredagen (4/12) ”Jag blev helt chockad. Jag trodde inte att det var möjligt att folk ville trängas på det här viset under pandemin”, säger polisen Annika Lindahl till Svenska Dagbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-30

Hon fotpatrullerade i Stockholms city på fredagen under Black Friday och lade ut en bild från trängseln på Norrmalmspolisens Instagramkonto. Inlägget har i skrivande stund fått 557 kommentarer.

Polisen var egentligen på plats runt Sergels torg för att övervaka en demonstration där. Demonstranterna hade tillstånd och höll avstånd men eftersom de var tolv personer, åtta är numera max antalet tillåtna för offentliga sammankomster, fick polisen be demonstranterna glesa ut sig.

– Det kändes väldigt udda att säga till dem när det samtidigt vimlade av folk på Drottninggatan. De hade en grundlagsskyddad rätt att demonstrera, men att shoppa är väl inte direkt skyddat i grundlagen. Om man ska vikta vad som är viktigast, säger Annika Lindahl till Svenska Dagbladet.

 Maria Rotzén Östlund är smittskyddsläkare i Stockholm och blir upprörd när hon får se trängseln på bilderna.

– Det är obegripligt. Vi har verkligen försökt tala om hur otroligt allvarlig situationen är i Stockholm just nu. Vi har nästan 10 000 nysmittade i veckan, nästan 800 som ligger på sjukhus och 70 som får intensivvård. Alla vet vad man behöver göra för att undvika smitta, det kan inte vara någon som inte förstått att det handlar om att undvika trängsel. Jag vet inte vilka ord jag ska använda längre, men det här är inte acceptabelt, säger Maria Rotzén Östlund till Svenska Dagbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas