Polisen uppmanar regionerna att samordna sig
Nyheter | bedrägerier
Foto: Colourbox

Polisen uppmanar regionerna att samordna sig

Polisen uppmanar nu regionerna att ha ett gemensamt sätt att kontakta personer som ska vaccineras mot covid-19. Annars ökar risken för telefonbedrägerier.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-15

– Vi vädjar åter igen till sjukvårdsregionerna att försöka samordna sig och ha ett gemensamt sätt att kontakta allmänheten, säger Per Engström vid Polismyndighetens coronagrupp till Sveriges Radio Ekot.

Senioren har tidigare skrivit (läs här) om bedragare som försöker lura människor i samband med vaccineringen av covid-19. Även andra medier har tagit upp det vid olika tillfällen sen det blev klart att vaccineringen skulle sätta igång.

Det handlar om personer som säger att de ringer från Folkhälsomyndigheten eller regionen och ska boka vaccinationstid men att man måste identifiera sig med hjälp av bank-ID eller bankdosa. Något man aldrig ska göra.

Regionerna tittar på det

Redan i december pekade polisen på vikten av att kommunikationen från regionerna skulle vara så enhetlig som möjligt. Men fortfarande är det olikheter. En del regioner ringer till de personer som ska vaccineras, en del gör det inte. Därmed ökar också risken för bedrägerier.

Emma Spak, hälso- och sjukvårdsdirektör på SKR, Sveriges kommuner och regioner, säger till Sveriges Radio Ekot att regionerna tittar på hur de kan bli tydligare för invånarna hur sjukvården kontaktar patienterna.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas