Nyheter

Politisk ättestupa i landets kommuner

Publicerad 2011-08-11

Bara 11 av 1 437 hel- och deltidspolitiker är födda på 30-talet. 251 är födda på fyrtiotalet. Därmed kan konstateras av fyrtiotalisterna är på snabb marsch bort från maktpositionerna i kommuner och landsting.

Den största gruppen makthavare, 498 stycken, är födda på 50-talet. Därefter följer 394 stycken 60-talister och 253 som är födda på 50-talet.

Pensionärerna utgör 23 procent av svenska folket och 17 procent av alla folkvalda i kommuner och landsting. Men bara 8 procent av makteliten, konstaterar Dagens Samhälle.

Kritisk SPF-ordförande
SPFs ordförande Karl Erik Olsson kommer till tals i genomgången som har rubriken ”Den politiska ättestupan” och som är tidningens störst uppslagna nyhet.

– Alltfler av dagens pensionärer är vitala i både huvudet och kroppen i minst tio och ibland upp till tjugo år efter att de fyllt 65, säger Karl Erik Olsson och konstaterar att när han vid 66 års ålder slutade som EU-parlamentariker fick frågan ´Varför ska du sluta. Du är ju inte gammal?´

– Otto von Habsburg kom in i parlamentet när han var 66 – och satt i tjugo år!

Påverkar politiken

Att bred social representativitet bland beslutsfattarna har betydelse bekräftas av forskning. David Karlsson vid Göteborgs universitet har funnit att olika grupper prioriterar olika frågor.

Att äldre kan bevisas alltså av ett fåtal utvalda. Henrik Hult (C) hör till dem. Med sina 76 år är han äldst i Sveriges lokala maktelit. Hult gör sin andra periode som kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

M bäst – Kd sämst

Här följer antalet politiker som har fyllt 65 år, fördelat på de olika partierna. Undersökningen omfattar hel- och deltidspolitiker i kommuner och landsting. Gränsen för deltid som räknas i detta sammanhang har dragits vid 40 procent.

M: 35 kommunpolitiker -5 landstingspolitiker
S: 32-5
Fp: 12-2
C: 10-1
V: 4-3
Mp: 4-0
Sd: 2-0
Kd: 0-1
Övriga: 2-2

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas