Nyheter

”Välkommen ut ur buren, Juholt”

Publicerad 2011-03-29

Det sker i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. Det förvånande är inte att en ledare ur ett av de fem partier som står bakom pensionsöverenskommelsen kräver en översyn, det förvånande är ”att det tagit 16 år innan något parti hävdar sin självständighet”, skriver Scherman: ”Övriga partier lär väl snart kliva ut de också.”

KG Scherman ifrågasätter om det politiska etablissemanget whar förstått hur pensionssystemet har utvecklats. ”Är det kanske ett finmaskigt nät av nationalekonomiskt tjänstemannasvammel vi ser, inte medveten politik?”

Gav upp principer
Scherman, själv en av arkitekterna bakom det nya pensionssystemet, anser att man för lättvindigt övergav två inledande principer när systemet lades om 1998:

  • Högst två procent av den totala avgiften på 18,5 procent skulle få gå till Premiepensionssystemet. ”Annars skulle det gamla ATP-systemets förpliktelser inte kunna uppfyllas.” skriver Scherman. Det blev i stället 2,5 procent.
  • Intresset av mångfald i fondutbudet skulle ge vika för behovet av säkerhet i förvaltningen av pensionsspararnas pengar. Men i stället för garanterad minsta avkastning blev det en så kallad fondförsäkringsmodell, ”och konstaterades helt kallt att avkastningsgarantier eller andra inskränkningar i fondernas handlingsfrihet inte är aktuella.”

Två principer övergavs, alltså. Dessutom kritiserar KG Scherman de fem partierna bakom pensionssystemet för att ha låst sig för att inte höja avgiftsnivån:

”Man ville till varje pris undvika att behöva erkänna att ett 1994 formulerat löfte att hålla oförändrade avgifter i framtiden grundade sig på alltför rosiga prognoser över hur utgifter och inkomster skulle komma att utvecklas. I stället infördes den så kallade bromsen.” skriver KG Scherman.

Kompenserar inte
Politikerna gjorde alltså fel grundantaganden, men saknar förmåga att kompensera för verkligheten, anser Scherman:

”Man trodde på full sysselsättning, så har det inte blivit, arbetslösheten är hög. Aktiebörserna skulle ständigt gå uppåt, pensionssparande på kapitalmarknaden skulle ge ett tillskott. Nu vet vi bättre.”

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas