Regeringen: Mat ska kunna betalas med kontanter
Utredaren Dennis Dioukarev och finansmarknadsministern Niklas Wykman tillsammans med SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström under samtalet i höstas.
Nyheter | pengar

Regeringen: Mat ska kunna betalas med kontanter

Mat ska kunna köpas med kontanter. Nu vill regeringen utreda hur man ska stärka möjligheten att betala kontant för livsnödvändiga varor.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-01-12
Dennis Dioukarev och Niklas Wykman på fredagens pressträff. Foto: Regeringskansliet

Ett besked som välkomnas av SPF Seniorerna.

– Det är glädjande att regeringen har lyssnat på SPF Seniorernas synpunkter och nu går vidare för att säkra att det fortfarande ska gå att betala med kontanter. I Sverige har det alltid varit var persons rätt att använda kontanter, men det är inte alltid praktiskt möjligt eftersom handeln och bankerna sätter upp hinder eller helt vägrar att ta emot våra pengar, säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström.

I augusti deltog Peter Sikström i ett rundabordssamtal med bland andra finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) om kontanternas roll i samhället.

Det var under en pressträff på fredagen som Niklas Wykman berättade om uppdraget att utreda frågan.

– I grunden handlar det om att man inte ska bli utestängd från att kunna betala, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Det finns redan nu personer som av olika anledningar inte vill eller kan betala med kontanter. Det kan vara allt ifrån socialt utsatta grupper till en del äldre eller människor med funktionsnedsättningar som kan ha svårt med koder eller att se siffror på en skärm.

Kontantlöst kan vara sårbart

En annan anledning är sårbarheten med ett alltför kontantfritt samhälle i händelse av kris eller krig.

Uppdraget att utreda hur kontanternas ställning ska kunna stärkas ges till riksdagsledamoten Dennis Dioukarev (SD), som även sitter med i riksdagens finansutskott.

– SPF Seniorerna anser att det är en miniminivå att den som bedriver detaljhandel med läkemedel, livsmedel, drivmedel eller kläder till konsument vid ett fysiskt försäljningsställe ska vara skyldig att acceptera betalning med svenska sedlar och mynt, säger Peter Sikström.

Viktig signal till politikerna

Efter att Ryssland attackerade Ukraina i februari 2022 ökade kontantuttagen med 30 procent.

– Det är en viktig signal till politikerna, påpekar Dennis Dioukarev.

Han ska framför allt se över hur man stärker möjligheterna att kunna betala kontant för livsnödvändiga varor.

Om det sen innebär att vissa butiker genom lagstiftning tvingas att ta emot kontanter återstår att se.

– Det är det vi ska titta på. Det är en av kärnfrågorna, säger Wykman.

Följer utredningen noga

SPF Seniorerna har länge kämpat för möjligheten att kunna betala med kontanter och ser fredagens besked som ett steg i rätt riktning.

Under samtalet med Niklas Wykman i augusti deltog även bland andra SPF Seniorernas samhällspolitiska chef Martin Engman och utredaren Dennis Dioukarev.

– SPF Seniorerna kommer att följa utredningen noga för att utredaren ska lyssna på vanligt folks vilja och inte enbart på bankerna. Vi ser fram emot att departementets förslag, avslutar Peter Sikström.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-01-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas