Nyheter | Omsorg

S-ledaren höll brandtal om äldreomsorgen

Äldreomsorgen blev utgångspunkten när statsminister Stefan Löfven (S) höll ett ideologiskt brandtal i Stockholm på måndagen. Med begreppet "den svenska modellen" ska Socialdemokraterna försöka hejda fallet i väljaropinionen.

Jan Arleij
Publicerad 2016-02-29

Vid sin sida på Rågsveds servicehus i Bandhagen hade han barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

I talet som hade rubriken ”Striden om den svenska modellen” sa Stefan Löfven att äldreomsorgen ”har en speciell plats i mitt hjärta”.

– Min mamma jobbade som hemsamarit, och åkte runt på moped bland de äldre i bygden som fortfarande bodde hemma. Hon använde en skoteroverall på vintrarna – den norrländska kylan kunde inte hålla henne tillbaka. Jag minns också samtalen hon fick. Ibland var det bara för att flytta besöken, men ofta var det något mer: en fråga om råd, ett samtal om livet, en liten stund av mänsklig värme. Av mamma lärde jag mig nog vad empati och solidaritet betyder i praktiken.

Behov före betalningsförmåga

Stefan Löfven betonade att en anledning till att Sverige har en av de högsta sysselsättningsgraderna i världen är ”att vi gemensamt gör det möjligt för varandra att jobba”, bland genom en utbyggd äldreomsorg.

Vård och omsorg ska ges efter behov, inte efter betalningsförmåga, betonade Stefan Löfven i sitt starkt ideologiska tal.

Han markerade exempelvis skarpt mot vinster i välfärden. ”Vinstjakt” är ett samhällsproblem, och därför ”blåser jag här och nu till strid om den svenska modellen”,

– Sverige står inför ett vägval. Därför att i ett läge där den svenska modellen behöver stärkas mer än någonsin, ser jag istället tydliga attacker mot den. För det första har det nu kommit nya förslag i riksdagen på skattesänkningar på sammanlagt 64 miljarder, som skulle leda till nya nedskärningar i vården, omsorgen, skolan och den sociala tryggheten. För det andra motarbetas varje försök till att begränsa vinsterna i välfärden, och alla förändringar av dagens system där välfärdsföretag kan dra ned på personal för att göra vinst.

Skyller på alliansregeringen

Stefan Löfven underströk problemet med att 140 000 människor, 90 000 av dem kvinnor, fått gå ned i arbetstid eller sluta jobba helt, för att ta hand om sina föräldrar när äldreomsorgen inte räcker till.

Detta är den förra alliansregeringens fel som sänkte skatten med 140 miljarder under sina åtta år, hävdade Stefan Löfven.

– Jag har inget emot att vanligt folk får mer pengar i plånboken, tvärtom, det var en av mina huvuduppgifter när jag arbetade fackligt. Men när skattesänkningar för storbanker och miljonlöner betalas genom nedskärningar i välfärden, då händer något farligt i samhället.

– Och till alla er som precis som min mamma sliter hårt för era medmänniskor i välfärden vill jag säga: Det ska löna sig att arbeta, även för er. Ni behöver inte lägre löner – ni behöver fler kollegor.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

S-ledarens kampanj

Stefan Löfvens tal om äldreomsorgen var startpunkten på en intensiv partikampanj. Strategin ska fokusera på att försvara och utveckla den svenska samhällsmodellen.

De kommande veckorna ska de S-märkta statsråden ut och agitera i samma anda. Samarbetslinjen ska enligt bedömare tonas ned och konflikten med Alliansen skärpas, i syfte att få fram tydligare politiska skillnader.

Temat blir också centralt på Socialdemokraternas kommunkonferens den 12-13 mars.

S har tappat mycket av det stöd på 31 procent man vann i valet 2014. Senaste mätningen visar att partiet är nere på 24,5 procent.

Partiorganisationen sägs också planera en massiv reklamkampanj.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-02-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas