Nyheter

S-ledaren kräver nya pensioner

Publicerad 2011-05-02

Håkan Juholt framträdde i Falun och Borlänge under söndagen. Han återupptog temat om pensionerna från sitt installationstal som partiledare på den Socialdemokratiska partikongressen i mars.

– Beskedet från kongressen var klart och tydligt: Vi ska se över pensionerna, påminde Juholt och fortsatte:

– Det är inte hållbart. Pensionssystemet ska vara robust såväl för landet som för de invånare som lever i landet. Därför kommer vi att leverera förslag om att stärka pensionssystemet. Man ska inte behöva dricka en burk Novalucol när man får det orangea kuvertet. Pensioner ska man kunna leva på!

Påbörjade samtal

Juholt framhöll att Socialdemokraterna för samtal med de fackliga centralorganisationerna.

– Vi har påbörjat detta, och det kommer att fortsätta utifrån det faktum att så många löntagare och tjänstemän i vårt land riskerar att inte ens få 50 procent i statlig pension när de går i pension.

– Dessutom kommer många som är utförsäkrade, som går arbetslösa eller som tvingas arbeta till väldigt dåliga ersättningar och löner att hamna i ett läge där det blir ofantligt svårt att försörja sig som pensionärer.

Värnar överenskommelse
S-ledaren sa sig samtidigt värna om det politiska samarbetet kring pensionssystemet.

– Detta bygger på att det finns en bred överenskommelse mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. Jag värnar denna överenskommelse.

Pensionerna ska vara långsiktiga. De ska inte förändras mellan valen, utan de ska vara förutsägbara, sa Håkan Juholt.

– När du är i 25-, 30-, 35-årsåldern ska du kunna bedöma vilken pension du ska ha.

Valfråga 2014
Men så fungerar det inte, enligt den nya S-retoriken, och därför behöver systemet en uppgradering. Om den översyn som behövs inte rimmar med Socialdemokratisk övertygelse blir det hett i kommande valrörelse, förutspår Håkan Juholt.

– Vi ska göra hemläxan och se bristerna i dagens pensionssystem. Sedan ska vi uppvakta regeringen med våra förslag till förbättringar. Vi hoppas att de säger ja till dessa. Om de inte säger ja till dem blir det strid om pensionerna i nästa valrörelse!

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kommentar: Ny strategi för äldre väljare

Det blir allt mer tydligt att Håkan Juholt inte fruktar att ta strid med regeringspartierna i en fråga som ligger pensionärerna nära om hjärtat.

Det gjorde emellertid även Mona Sahlin i valrörelsen 2010 med begränsad framgång. Då gällde det frågan om beskattningen av pensionerna – med kravet på lika skatt mellan löntagare och pensionärer.

Det gav inget genomslag i den äldre valmanskåren. Som korten ligger nu väljer Juholt i stället att ta striden från ett annat håll: pensionerna i sig.

Ytterligare en skillnad i strategin är att Sahlin gick till val på ny fastighetsskatt, något som Juholt har markerat att S inte kommer att driva i fortsättningen.

Ett samlat besked om hela skattepolitiken utlovar S till hösten.

Jan Arleij

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas