S vill höja pensionerna – på sikt
Foto: Jan Sluimer
Nyheter | Valet 2018

S vill höja pensionerna – på sikt

"Det är på tiden att ansvariga politiker medger att avsättningarna till den allmänna pensionen är för låga", säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-05

– Jag tycker man ska höja avgifterna, sade Eva Eriksson själv i en debatt med bland andra äldreminister Lena Hallengren (S) så sent som i går, onsdag. Äldreministern sade ingenting då, utan tryckte på att man borde arbeta längre och att fler borde söka bostadstillägg. Men idag torsdag kom alltså ett skarpt förslag, där huvuddelen är höjda inbetalningar till pensionssystemet.

Utgår från att alla är med

– Det är på tiden att ansvariga politiker nu medger att avsättningarna till den allmänna pensionen är för låga och behöver höjas. En höjd pensionsavgift kan ge dagens löntagare en bättre pension. Vi utgår från att alla partier ställer sig bakom det förslag som Socialdemokraterna presenterade idag, säger Eva Eriksson i en kommentar.

70 procent

Målet med Socialdemokraternas förslag är att den samlade pensionen ska bli 70 procent av slutlönen för en ”vanlig löntagare”. Det kommer att kräva att människor arbetar längre, men man vill också se högre inbetalningar till pensionssystemet.

Utgör allt lägre andel

”Om inget görs kommer allt fler i framtiden se att pengarna inte räcker till. På grund av att avgifterna har varit för låga och att vi lever allt längre har pensionen som andel av slutlönen successivt sjunkit”, skriver Socialdemokraterna.

Just det argumentet drogs också fram under debatten i Äldreforums tält, där moderatorn Sverker Olofsson demonstrerade hur glappet mellan löner och pensioner skulle öka.

Ursprungsförslaget

Förslaget går ut på att pensionsavgiften ska sättas till 18,5 procent av lönen, det är samma andel som pensionsöverenskommelsen från 1994 beslutade om. I praktiken justerades den sedan ner till 17,21 procent. Höjningen av avgiften med 1,29 procentenheter skulle enligt Socialdemokraternas beräkningar ge 1000 kronor mer i månaden för en genomsnittlig pensonär.

Minskad risk för bromsen

En högre finansiering av pensionssystemet skulle både ge höjda pensioner och minska risken för att den så kallade bromsen slår till, menar man.

Socialdemokraterna uttrycker sig som att pensionerna på sikt ska bli 70 procent av slutlönen. Men SPF Seniorerna vill se att även dagens pensionärer får glädje av höjningen.

”Allt annat vore ett svek”

– Många års låga pensionsavsättningar har drabbat breda grupper pensionärer som idag lever på marginalen. Detsamma gäller många av dem som går i pension de närmaste åren. Därför måste en höjning av pensionsavgiften komma både dagens och framtidens pensionärer till del. Allt annat vore ett svek mot de som redan gått i pension eller som snart gör det, säger Eva Eriksson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas