Så laddar du för en het sommar
Nyheter | Hälsa

Så laddar du för en het sommar

En svensk midsommar brukar inte innebära någon värmebölja. Men förr eller senare kommer den, och då gäller det att vara förberedd. Särskilt som senior.

Jan Arleij
Publicerad 2016-06-24

Det här har Seniorval.se tagit fasta på. I en ”sommarspecial” listar man en rad goda råd:

• Drick mycket. Äldre är extra känsliga för uttorkning och i värmen svettas man mer och behöver fylla på med mer vätska än vanligt. Med för lite vätska i kroppen blir man lätt yr och får huvudvärk. Har man dessutom svårt att äta i värmen kan vätskeersättning från apoteket vara en bra idé.

• Skaffa en bords- eller golvfläkt. En fläkt i kombination med öppna fönster ger en svalkande effekt.

• Doppa en handduk i kallt vatten. Vrid ur och lägg runt nacke, i armhålor eller i ljumskar. Spola insidan av handlederna med kallt vatten eller ta ett kallt fotbad, en sval dusch eller ett bad.

• Prata med vård- och omsorgspersonalen. Har du närstående som har hemtjänst eller bor på äldreboende kan det vara bra att fråga hur de arbetar för att hantera varma dagar. De kan hjälpa till att påminna om att dricka mycket och försöka skapa svala miljöer.

Flytta hemtjänst

Sommarspecialen går också igenom vad som är att tänka på om man behöver flytta sin hemtjänst till sommarstugan eller ordna med färdtjänst till sommarboendet, eller ordna med hjälpmedel när man befinner sig på annan ort.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Det här är Seniorval.se

Seniorval.se är Sveriges största sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer.

Webbtjänsten startades som ett initiativ av två närstående för att stötta seniorer och andra närstående att fatta beslut kring vilken omsorg och vilket boende de vill ha när de åldras.

Seniorval.se beskriver sig själva som oberoende och opartiska och ”ägs inte av och är inte beroende av någon myndighet, omsorgs- eller boendeverksamhet eller annan organisation som skulle kunna ha intresse av att ge partisk information”.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-06-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas