Nyheter | Välfärd under press

SKL flaggar för skattehöjning

Regeringens extra tillskott på tio miljarder gör att behovet av skattehöjningar minskar – men bara marginellt. Det är beskedet för dagen från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Jan Arleij
Publicerad 2016-05-02

Slutsatsen dras i Ekonomirapporten som presenterades i slutet av förra veckan.

Rapporten visar att skatteunderlaget växer snabbt under 2016 och 2017 men långsammare därefter.

Kostnaden för demografin ökar då snabbare än skatteunderlaget 2018 och 2019, enligt SKL.

– Just nu ser det hyggligt ut och de extra tio miljarderna som kommunsektorn har fått är ett välkommet tillskott liksom de aviserade tio miljarderna för 2017. Men för att klara ett resultat på en procent fram till 2019 skulle kommunalskatten behöva höjas jämfört med idag med närmare två kronor, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

Vård till de äldsta

Förra året gick ungefär hälften av landstingen med underskott. För sjukvårdens del är det framför allt den åldrande befolkningen som innebär stora kostnadsökningar framöver, enligt SKL.

– Det handlar om somatisk hälso- och sjukvård för personer runt 80-årsstrecket. Vi har allt fler 85-plussingar, säger Bettina Kashefi till Dagens Medicin.

Brist på sjuksköterskor

Den ”puckel” av kostnader som staten har nu för flyktingmottagandet kommer, i takt med att de asylsökande får uppehållstillstånd, att överföras på kommuner och landsting, konstaterar Lena Micko (S), ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det behövs skolor och bostäder, inte bara för nyanlända, och verksamheter som Komvux, socialtjänst, vård och tandvård behöver förstärkas. Det är en stor utmaning eftersom det redan idag är brist inom vissa personalkategorier såsom lärare, socialsekreterare och sjuksköterskor.

SKL vill se ”mer av generella och värdesäkrade statsbidrag för att kommuner och landsting ska klara de utmaningar de står inför”, skriver intresseorganisationen i ett pressmeddelande.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-05-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas