Nyheter

SPFs ordförande: Ett stort svek

Publicerad 2011-08-17

Det är av flera skäl fel att koppla ihop jobbskatteavdrag och en skattesänkning för pensionärerna, som Moderaterna gör, anser Karl Erik Olsson.

– Dels ligger vi pensionärer redan långt efter löntagarna i skattesänkningar efter regeringens alla tidigare jobbskatteavdrag. Dels har landet råd med den ganska begränsade kostnad som en skattesänkning för pensionärerna skulle innebära.

Ihåligt argument

Regeringes löfte i valmanifestet 2010 och i vårbudgeten 2011 var att sänka pensionärernas skatt med 2,3 miljarder från och med 2012. Det femte jobbskatteavdraget skulle få kosta 12 miljarder.

Regeringens tidigare genomförda fyra jobbskatteavdrag och tre skattesänkningar till pensionärerna har inneburit 77 miljarder till löntagarna och 13 miljarder till pensionärerna.

– Därför kan man säga att det är ett svek om regeringen inte sänker skatten för pensionärerna med argumentet att man inte gör det heller för löntagarna, kommenterar Karl Erik Olsson.

Kommer SPF att agera?
– Vi måste fortsätta att driva kravet på lika skatt, men också att pensionssystemet ska reformeras.

Krisen hotar de äldre
Karl Erik Olsson anser att den stora dramatiken just nu handlar om att den ekonomiska krisen riskerar att sänka pensionerna 2013 och 2014.

– Görs ingenting åt systemet kan vi få en repris på hur bromsen sänkte pensionerna 2010 och 2011.

Det skedde till följd av den djupa internationella krisen under 2008 med fallande börser, och därmed urholkade AP-fonder. En djup börskris 2011 och lågkonjunktur till följd av skuldkrisen i USA och EU kommer att styra pensionsutvecklingen i Sverige 2013.

Kan bli broms på nytt
– Det har sagts från ansvarigt håll att pensionerna sannolikt skulle återhämta sig under 2013 och 2014 från bromsens verkningar 2010 och 2011. Men med dagens ekonomiska utveckling finns en påtaglig risk för att det blir tvärtom. Vi ser en hotfull situation för landets pensionärer.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Läs om regeringens uteblivna skattesänkning till pensionärerna

Läs Jan Arleijs analys

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas