Sveriges första skiddrottning död – blev 89 år
Nyheter | skidor

Sveriges första skiddrottning död – blev 89 år

Hon tog Sveriges första VM-medalj och OS-medalj på skidor. Mora-Nisse Karlsson och Sixten Jernberg blev sura på henne och hon ville ha mer rättvisa villkor för kvinnor. Nu är Sveriges första skiddrottning Sonja Edström-Ruthström död, några veckor före sin 90-årsdag.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-17

Trots hennes fantastiska meriter och att hon banade vägen för kvinnor är hon ändå lite bortglömd jämfört med stora namn som Assar Rönnlund, Sixten Jernberg och Toini Gustafsson-Rönnlund.

Sonja Edström-Ruthström från Luleå var i sitt livs form inför OS i Cortina 1956 och var bara tolv sekunder från att ta guld på 10 kilometer, den enda individuella distansen för damer på den tiden. Men Sonja tog brons och därmed Sveriges första OS-medalj på damsidan.

OS-guldet höjdpunkten

I samma mästerskap var hon även med och tog brons i stafetten 3 x 5 kilometer efter att ha gjort en mycket stark sista sträcka och säkrat tredjeplatsen.

Karriärens höjdpunkt var såklart OS-guldet i Squaw Valley 1960 då hon tillsammans med Irma Johansson och Britt Strandberg vann stafetten. Sonja körde sista sträckan och lyckades hålla sovjetiskan Ljubov Baranova bakom sig och när hon korsade mållinjen först var hon den första svenska kvinna som gjorde det i ett OS på skidor.

Utöver det blev det också två VM-brons, i Falun 1954 och Lahtis 1958. Båda gångerna i stafett.

”De ville inte valla om åt oss”

Och hur var det då med dusterna med männen under hennes aktiva karriär?

Det berättade Sonja i en lång intervju med Aftonbladet för några år sedan när hon fick frågan om hur hon bemöttes av männen.

-De tyckte inte om mig. Sa vi att det dåligt med vallan vallade de inte om för oss. De tyckte inte om damerna som åkte men jag tyckte det var roligt ändå. Jag sa åt Mora-Nisse att nog borde vi få åka Vasaloppet. Jag är ju tränad och får bara åka tio kilometer och får laga risgrynsgröt till grabbarna. Vad är det för sätt? Äh, var tyst nu Sonja, sa Mora-Nisse.

I samma intervju med Aftonbladet berättar hon om en episod med Sixten Jernberg.

1981 fick kvinnor tävla i Vasaloppet

-En gång ville journalisterna att jag skulle hämta Sixten för att de skulle intervjua honom. Han höll på med något. Jadå, jag gick ner och sa åt honom att komma med mig. Nej, dra åt helvete, sa han. Då sa jag ”hördudu gör det själv, dra åt helvete” Så jag kom och sa åt journalisterna att ni får gå ner själv, han kommer inte med mig. Sixten var nog snäll emellanåt men han ville inte bli störd när han vallade. Jag sa: du kan väl valla mina skidor när du vallat dina? Nejdå, sa han.

Hon var även gäst hos Lennart Hyland.

-Lennart Hyland var hopplös och ville alltid ha mig med. Han ringde mig när jag besökte min bror i Köping. ”Sonja du måste komma till Stockholm!” sa hon till Aftonbladet.

När tilläts kvinnor tävla i Vasaloppet då? Svaret är så sent som 1981.

Sonja Edström-Ruthström avled 15 oktober och blev 89 år.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas