Valrörelse i snigelfart – ett litet tag till
Nyheter | Val 2014 | Kommentar
Foto Colourbox

Valrörelse i snigelfart – ett litet tag till

Jan Arleij kommenterar valrörelsen och tror att äldrefrågorna kommer starkt på slutet.

Publicerad 2014-08-19

Valrörelsen är i full gång, men utspelen gentemot de äldre väljarna är mycket få. Löftena är ännu färre.
Pensionärerna utgör 26 procent av väljarkåren, men än så länge har partiledarna i sina sommartal knappast ägnat pensionärerna mer än någon procent av talartiden. I de valmanifest som har släppts ser det ungefär likadant ut: magert.

Det är statsfinanserna som lägger en våt filt över valrörelsen. Finansminister Anders Borg (M) har sedan länge levererat dystra prognoser om framtiden och snarare flaggat för skattehöjningar än skattesänkningar.
Huvudmotståndaren om regeringstaburetterna – Socialdemokraterna – är noga med att påpeka att man är lika mån om stabila statsfinanser som Alliansen. Effekt: kraftig hämsko på visioner som kan kosta pengar.

Pensioner och boende
Ändå har just S levererat ett löfte om en skattesänkning för garantipensionärerna. Utspelet kom strax före Almedalen. 1,8 miljarder satsas på att utjämna skatteklyftan gentemot löntagarna. Under mandatperioden utlovas vidare att gapet ska bort för 450 000 pensionärer med 12 000 i pension. Kostnad 2,2 miljarder. Sverigedemokraterna lovade i Almedalen att ta bort skatteklyftan helt under kommande mandatperiod till en kostnad av 14 miljarder.
I Almedalen kom Kristdemokraterna med ett utspel, också det i linje med ett av SPFs prioriterade krav i valrörelsen. KD vill skriva om socialtjänstlagen så att alla personer över 85 år får rätt till bistånd för särskilt boende. Löftet ska genomföras 2016 och kan kosta uppemot en miljard, beräknar partiet.
I sitt sommartal den 3 augusti poängterade också partiledaren och socialministern Göran Hägglund att sjukvården måste förstatligas för att bli mer rättvis och effektiv. Även detta ett förslag i SPFs smak. Organisationen kräver i sitt valmanifest att landstingen läggs ner så att en huvudman kan ta över.

Men sen är det tunnsått med konkreta utspel.
Visserligen nämner partierna de äldre i sina valmanifest, men bara i allmänna och vaga ordalag. När det gäller regeringspartierna kan det tolkas som att politiken ligger fast, man är nöjd med den utstakade kursen: valfrihetsreformerna är på plats och det viktiga är inte om vård och omsorg utförs i privat eller offentlig regi utan att kvaliteten förbättras.

Mat och personal
Läser man noga hittar man dock enstaka konkreta löften. Centern lovar 100 miljoner i ett så kallat nationellt matlyft. Skolor, förskolor och äldreboenden ska belönas om de gör förbättringar.
Socialdemokraterna vill kombinera åtgärder mot ungdomsarbetslöshet och personalbrist i äldrevården. 20 000 så kallade traineejobb ska slå två flugor i en smäll. Kostnad 2,8 miljarder per år.

Fyra veckor återstår av valrörelsen. Vid 2010 års val bestämde sig tre av tio väljare sista veckan innan valet. Många överväganden återstår alltså att dryftas runt partistrategernas bord. Tunga kort är ännu inte spelade: Alliansens gemensamma valmanifest till exempel.
SPF och de övriga pensionärsorganisationerna kommer att göra allt för att smida med järnet ännu är varmt. En god gissning är att vi inom kort kommer att få se en rejäl tempohöjning i äldrefrågorna – både från de äldre och från partierna.
Att gå förbi 26 procent av väljarna bör helt enkelt inte vara möjligt.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas