”Vi räknar bara fysiska personer”
Nyheter

”Vi räknar bara fysiska personer”

- SPF Seniorerna räknar endast fysiska personer när vi uppger medlemsantalet, helt enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Det säger förbundets generalsekreterare Peter Sikström med anledning av avslöjandet om att PRO genom sitt sätt att räkna medlemmar fått för mycket i statsbidrag.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-18

Aftonbladet avslöjade att pensionärsorganisationen PRO har fått högre statsbidrag än de är berättigade till. I ansökan till Socialstyrelsen har PRO uppgett att man har 383 565 medlemmar. Det är drygt 23 000 fler än man faktiskt har. Anledningen är att en person som till exempel är medlem i tre olika föreningar har räknats som tre medlemmar.

Hur gör SPF Seniorerna när en person är med i flera föreningar?
– Vi räknar endast fysiska personer, helt enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Är man till exempel vänmedlem i en annan förening så räknas det inte som ytterligare ett medlemskap, säger Peter Sikström, generalsekreterare i SPF Seniorerna.
– Vi är till och med så noggranna att vi räknar bort anställda på förbundskansliet och distrikten när vi rapporterar medlemssiffrorna ur registret till Socialstyrelsen.

Har ni alltid räknat så?
– Ja, både i det gamla medlemsregistret och i det nya. Det gör vi genom att räkna antalet personnummer.

Enligt Aftonbladet har PROs sätt att räkna medlemmar gett dem 640 000 kronor för mycket i statligt bidrag åren 2011-2016. Betyder det att SPF Seniorerna fått för lite pengar i statsbidrag i förhållande till PRO?
– Det får Socialstyrelsen titta på, svarar Peter Sikström.

Hur många medlemmar har SPF Seniorerna idag?
– Vi har i runda tal 265 000 medlemmar.

PRO skriver på sin hemsida att man under hösten ändrat sättet att redovisa medlemsstatistiken. Det har enligt PROs ledning tidigare funnits en otydlighet inom organisationen om begreppen medlemmar och medlemskap. Numera visar man hur många medlemmar (personer) som faktiskt är med i PRO – 360 000 personer.

Text: Gunilla Lindahl

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas