Redaktionen | Förbundsordförande

”Äldre får stå tillbaka på ett orättvist sätt”

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2017-12-05

Fördomar mot och diskriminering av äldre – ålderism – är något som ni medlemmar kommer att få se mig ta upp många gånger som ordförande. Äldres behov förhandlas ofta bort och därmed kränks vår värdighet, vilket är helt oacceptabelt i en demokrati där alla människors lika värde är en ledstjärna. Det är avskyvärt att läsa artiklar och se och höra inslag i tv och radio som handlar om att seniorer som behöver stöd och insatser inte får vad de har rätt till. Det kan handla om bristen på anpassade boenden eller att många äldre måste finna sig i ensamhet och oro i sin vardag.

Ålderismen i samhället ökar. Jag har under hösten lyft frågan i media om hur äldre får stå tillbaka i sjukvården på ett orättvist sätt. Att kvinnor som fyllt 75 år utesluts från mammografi och att kvinnor som fyllt 65 inte kallas till test för livmoderhalscancer handlar om ren diskriminering. Som förbund tycker jag också att vi ska lyfta frågan om vikten av screening för prostatacancer för äldre män. Enligt lagen ska vård ges på lika villkor för hela befolkningen. Att man idag särskiljer människor på grund av ålder ger farliga signaler om att vi inte är lika mycket värda.

Att man idag särskiljer människor på grund av ålder ger farliga signaler om att vi inte är lika mycket värda.

Nu har jag i sex månader haft förmånen att vara ordförande för SPF Seniorerna och det är en spännande resa som jag fått påbörja tillsammans med er. Under hösten har jag rest runt i landet och träffat förtroendevalda och medlemmar och det som slår mig är det stora engagemang som alla visar. Det är ett engagemang för oss som förbund, för våra seniorpolitiska frågor och för att alla seniorer ska ha ett gott liv. Det är ett engagemang för bättre bostäder, för pensioner som går att leva på och för en vård och omsorg värd namnet. Jag hoppas att vi tillsammans kan mobilisera allt vårt gemensamma engagemang som en tung aktör under valrörelsen nästa år.

Förutom att vara ordförande i vårt förbund har jag också förtroendet att vara ordförande i Göteborgs Stadsmission. Nu när vi närmar oss julhelgen ser jag i båda mina uppdrag hur påtagligt det är att julen inte bara är en glädjens högtid, utan också en svår tid för många människor. För många far- och morföräldrar är det svårt att ha råd med julklappar till barnbarnen. Och många av våra äldre måste sorgligt nog fira jul i ensamhet utan möjligheten att ha nära och kära hos sig. Det gör mig därför så oerhört glad när jag ser den fina verksamhet som görs just i jultider, både inom SPF Seniorernas föreningar över hela landet och i Stadsmissionen, för att bryta utanförskapet, ensamheten och fattigdomen.

Jag ber att få önska er alla – förtroendevalda och medlemmar – en riktigt god jul. Varmt tack för era insatser och ert engagemang! Ett stort tack vill jag också rikta till de professionella och kunniga medarbetarna på förbundets kansli. SPF Seniorerna skulle inte vara den framgångsrika organisation vi är utan ert fantastiska arbete.

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2017-12-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas