Redaktionen | Förbundsordförande

En besvikelsens höstbudget

Christina Rogestam
Publicerad 2016-10-05

Regeringen valde återigen att inte prioritera äldres ekonomi i höstbudgeten – inga besked om skattesänkningar på pensioner och inget höjt bostadstillägg. Dock fanns en höjning av tandvårdsbidraget, men snart måste statsmakterna erkänna att tänderna är en del av kroppen och att tandvården, i vart fall för seniorer, behöver ingå i högkostnadsskyddet. I allt en mager höstbudget ur seniorperspektiv.

Halvvägs…Vad har hänt med våra viktiga frågor? Det har varit temat på de konferenser SPF Seniorerna haft med ledamöter i pensionärsråden på sju platser i landet. Vi har stämt av det politiska läget – två år in i mandatperioden och med två år till nästa val. Första steget är taget för att ta bort den högre skatten på pensioner. Men för många har ändringarna av skatt, pension, bostadstillägg och hemtjänst-avgifter gått jämnt ut. Ett antal pensionärer med sämst ekonomi har till och med förlorat några kronor.
Regeringen har satsat pengar på att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Det är bra men inte tillräckligt. Investeringsbidraget för trygghetsbostäder försvann, men kommer i höst tillbaka i lite annan form.
SPF Seniorerna har länge drivit vikten av måltiden. Flera distrikt har kört matpatruller som betygsatt restaurangen på lokala äldreboenden. En viktig insats för att höja kvaliteten på både miljö och mat. Nästa steg är en förbättring för dem som har matlådor från hemtjänsten. Möjligheten att välja leverantör måste finnas samt att då och då ha sällskap till måltiden. Någon att prata med medan man i lugn och ro äter sin mat.

Vi ska höras i debatten och finnas med där besluten fattas.

Under nästa halva av mandatperioden vill vi se ett vaccinationsprogram för äldre som innehåller den årliga influensa-sprutan och vaccin mot lunginflammation och bältros. Ett sådant vaccinationsprogram ökar äldres livskvalitet och sparar pengar åt samhället när vi inte behöver utnyttja sjukvården. Och den orättfärdiga åldersgränsen för bröstcancerscreening måste bort omedelbart.
Vi förväntar oss att många av de bostäder som nu ska byggas är »tillgängliga bostäder«, det vill säga bostäder som passar seniorer. Finns det bra alternativ att flytta till och riksdagen minskar flyttskatten så kommer flyttkedjorna igång. Då friställs villor och större lägenheter för barnfamiljer och nyanlända.
Socialtjänstlagen måste ses över. Det har hänt mycket i samhället sen den klubbades av riksdagen 1981. Vi kämpar tillsammans med övriga pensionärsorganisationer för att få in en ändring från skäliga till goda levnadsvillkor för äldre. Det skulle öka rättssäkerheten för äldre högst väsentligt.

Varför tar jag upp allt detta? Om inte vi talar högt och envetet om vad som behöver göras för äldre gör ingen annan det heller. Därför ska vi höras i debatten och finnas med där besluten fattas.
Det behövs fler seniorer i riksdagen och i fullmäktigeförsamlingar!

Christina Rogestam
Publicerad 2016-10-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas