Redaktionen | Förbundsordförande

Ensamheten kan brytas

Christina Rogestam
Publicerad 2016-09-07

Så kan ännu en sommar läggas till handlingarna. Sol, värme, regn och blåst i lagom blandning. Det är det som är svensk sommar. För många av oss ger det möjlighet till mer uteliv än andra delar av året, promenader, bad och kaffestunder i trädgården eller på balkongen.

Nu är det dags att dra igång verksamheten i alla våra föreningar. Rekrytera nya medlemmar och skapa träffpunkter där vi kan träffa gamla vänner och lära känna nya. Den sociala verksamhet som föreningarna bedriver – månadsmöten, promenader, bokklubbar, vinprovning med mera – är en viktig insats för att minska äldres ensamhet. Vi mår alla mycket bättre när vi får träffa andra och göra saker ihop.
Statsminister Stefan Löfven kallade till ett snabbt möte i mitten av augusti för att av oss och några andra organisationer få veta vad vi gör och vad man kan göra för att minska ensamheten bland äldre. En viktig markering av statsministern att frågor som berör oss seniorer är viktiga!
Fler tillgängliga bostäder som gör att vi har möjlighet att klara oss själva och träffa andra, pensioner som går att leva på, sociala aktiviteter som fikagrupper och besöksgrupper var saker som lyftes fram.

För oss i SPF Seniorerna är ett bra boende mycket viktigt. Vi ska kunna bo kvar hemma i den invanda lägenheten eller villan, men när vi vill flytta ska det finnas något bra att flytta till. En lägenhet med plats för rullator eller rullstol i kök och badrum, och där man kommer in i husets entré utan att behöva ta sig upp för några trappsteg. Många av de lägenheter som nu ska byggas borde vara sådana!
Ett par tips till ansvariga politiker: Sänk eller ta bort flyttskatten. Då kommer flyttkedjorna igång och många äldre villor och lägenheter blir lediga för barnfamiljer och nyanlända. Höj bostadstillägget så fler seniorer har ekonomisk möjlighet att efterfråga nyare lägenheter.

Per Bolund, finansmarknadsminister, fick samma dag i augusti ta emot vår namninsamling med krav på Kontanterna kvar! 32 667 personer hade skrivit på vårt upprop. Ministern delar vår oro för att bankerna försvårar möjligheter både att ta ut och sätta in kontanter. Liksom att fler och fler butiker, caféer med flera börjar vägra att ta emot kontanter. Nytt allvarligt samtal med bankerna var planerat innan han var beredd att gå till riksdagen med något förslag. Risk för ytterligare långbänk alltså. Medan gräset växer dör kon, som vi brukade säga hemma på landet. Stort tack till er alla som skrev på och till er som jobbade med att få de många att skriva på!

Kongressen i Jönköping beslutade ett SPF Seniorerna skulle ha som mål att de närmaste åren växa med 5 procent per år. Låt oss alla göra en insats för att i år nå målet 2016 och få in fler nya medlemmar och genom bra aktiviteter behålla de som redan gått med! En enkel men mycket viktig insats där alla kan vara med för att motverka ensamhet bland seniorer.

Nu kör vi!

Christina Rogestam, ordförande i SPF seniorerna

 

Christina Rogestam
Publicerad 2016-09-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas