Redaktionen | Tankar inför valet

Pensionärsskatten på väg bort

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-19

Fredagens utspel från KD om pensionärsskatten kan visa sig vara inledningen på ett historiskt ekonomisk-politiskt genombrott för SPF Seniorerna.
Organisationen har från jobbskatteavdragets första dag 2007 med hetta och emfas kritiserat att löntagare och pensionärer beskattas olika.
Det har handlat inte bara om kronor och ören. Det handlar också om värderingen av seniorers arbetsinsatser under livet: Pension är moraliskt sett ingenting annat än uppskjuten lön.
Med löftet sätter också KD press på sina allianskollegor inför ett eventuellt maktövertagande efter nästa val.

KD, traditionellt starka i äldre väljargrupper, behöver samtidigt kraftigt rycka upp sina opinionssiffror för att inte riskera att åka ur riksdagen efter september 2018.
Det kan i sin tur öppna för seniororganisationerna att få upp frågan i valrörelsen och att man når en efterlängtad framgång i praktisk politik.
Regeringen har lovat att utjämna skattegapet om konjunkturen så tillåter och att Sverige uppnår EUs lägsta arbetslöshet.
Återstår att se om det högt ställda villkoret för att utjämna skatteklyftan kan mildras för att få bort frågan från agendan.
Två miljoner 65-plussare har rätt att rösta. Det är en fjärdedel av väljarkåren.
En stor del av dem – vilket SPF Seniorerna visat genom att lyfta fram färsk statistik från Eurostat – har hamnat under allt tuffare ekonomisk press i vardagen.

Det larmet verkar ge regeringen motivation och anledning att gå fram snabbare än man annars tänkt. I lördags (17/12), bara dagen efter KDs skatteutspel, försökte man i Stefan Löfvens jultal ta tillbaka taktpinnen genom att utlova en utredning med uppdrag att snabbt förbättra läget för de fattigaste pensionärerna.

Mycket står på spel för regeringen: pensionssystemets legitimitet och kraven på skattesänkningar för pensionärerna måste hanteras.

Om ytterligare en utredning av läget för de 350 000 pensionärer i Sverige som riskerar fattigdom räcker är tveksamt. Pensionsgruppen har talat om saken under lång tid.

Nu räddas nog förtroende bara genom snabb leverans av faktiska förbättringar.

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas