Redaktionen | Ordförande

Valfriheten blir en het fråga

Christina Rogestam
Publicerad 2015-09-14

Sista helgen på landet för denna sommar. Hästen Albert och hans sommarkompis Ivan har lämnat hagen och transporterats till sina respektive vinterstall. Vet du förresten att en häst har lagstadgad rätt att alltid ha en kompis med sig och inte behöva gå ensam i hagen? En motsvarande lagstiftning skulle göra skillnad också för många tvåbenta varelser och minska den ensamhet som många känner när de blir allt mer isolerade på grund av bostad utan hiss, geografiskt avstånd till barn och barnbarn med mera.

Hallonsylt och vinbärsgelé står i jordkällaren, blåbären i frysen. Västeråsgurkor och rödbetor för vinterns behov är inlagda. Lite av vanorna från hemmet jag växte upp i sitter kvar. Och det känns bra att ha rötter kvar i jordbrukssamhället.

När du läser detta är starten för höstens verksamhet i full gång runt om i landet. Aktiviteterna i föreningarna är mycket viktiga. Att tillsammans med andra seniorer spela boule, ge sig ut på stavgång, träffas på månadsmöten, resor, bokklubbar, teaterbesök och mycket mer är det som gör att man i första hand vill vara medlem i SPF Seniorerna. Och vi behöver både få fler och behålla medlemmar för att kunna öka tyngden i de förslag till förbättringar för äldre seniorer vi för fram i pensionärsråden.
Det finns mycket att ta tag i på lokalplanet. Bemanningen i vård och omsorg, kriterierna för bedömning av hemtjänst, trygghetslarm, behovet av trygghetsbostäder och fler platser på äldreboenden för att nämna några av de viktigaste. Våra representanter i pensionärsråden behöver få veta vad du tycker och vilka förslag du har.

Valfrihet – vår rätt att ha inflytande och bestämma själva hur vi vill ha det – kommer att vara en het fråga i många sammanhang de närmaste åren. Där är vår ståndpunkt klar – det viktiga är kvaliteten, inte vem som utför tjänsten.

På riksplanet kommer vi att fortsätta att hålla tummen i ögat på regering och opposition med kraven på en utvärdering och översyn av det allmänna pensionssystemet och att ta bort den högre skatten på pensioner. Regeringen kommer när det gäller skatten att föreslå ett första steg i budgetpropositionen – det vet vi. Men hur allianspartierna numera ställer sig vet vi inte. Därför skrev jag häromveckan brev till de fyra partiledarna och begärde besked. Vi kommer med rapporter när vi fått svar.

Under hösten kommer vi också att göra en nystart kring ålderism – och se hur vi kan driva frågorna om att få bort diskrimineringen av äldre i olika sammanhang. Viktigt, men svårt att hitta rätt ingång. Oftast handlar det om yngre medmänniskors attityder till oss seniorer och deras misstro till vår kompentens och erfarenhet.

Varmt välkommen till alla aktiviteter i din förening. Välkommen med dina förslag till förbättringar för seniorer på lokal och riksplan!

Christina Rogestam
Förbundsordförande SPF Seniorerna

Christina Rogestam
Publicerad 2015-09-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas