Redaktionen | Tankar om anhöriga

Vem får ta smällen?

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-08-15

Det var redan illa som det var. Hamnar man på sjukhus ska man ut igen så fort det bara går. När min mamma drabbats av kotkompression och knappt kunde gå, skulle hon ändå hem för att hon ”inte hade några skelettskador”. Jag vädjade om att hon åtminstone skulle få stanna och vila upp sig ett par dagar till, men det var ingen pardon. Hem skulle hon. Till ensamheten, och väntan på hemtjänsts korta besök.

Nu ska de sjuka skickas hem ännu tidigare från sjukhusen. Det kommer en ny lag 2018, som innebär att kommunerna ska ta över betalningsansvaret för en utskrivningsklar patient efter tre kalenderdagar, inklusive helgdagar. Idag är det fem. Syftet är att man vill sätta press på kommunerna, det kostar att ha patienter liggande på sjukhus som egentligen anses färdigbehandlade. Men risken är att det är de anhöriga som får ta smällen.

Färdigbehandlad betyder inte botad, ofta långt ifrån, och särskilt när det gäller äldre. Bor man redan på ett särskilt boende är det en sak, då skickas man tillbaka dit. Alternativt till ett korttidsboende, i väntan på placering på annat boende. Men de allra flesta skickas hem. I värsta fall till ensamheten. I näst värsta fall till en anhörig, som ofta redan går på knä. Som kanske snart också behöver in på sjukhus…

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-08-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas