Redaktionen | Förbundsordförande

”Vi har sunt förnuft och erfarenhet

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-06-18

I skrivande stund är jag föreslagen som förbundsordförande för SPF Seniorerna för ytterligare en period. Det är med stor glädje och mycket stolthet som jag har tackat ja till det. När ni läser detta vet vi hur den digitala kongressen den 12 juni ställde sig till förslaget på ny förbundsstyrelse. På vår webbsida kan ni läsa mer om kongressen.

SPF Seniorerna är och ska fortsatt vara en stark röst för seniorers livsvillkor, inflytande och frihet. Vi arbetar för rättvisa pensioner, fler bostäder som passar seniorer, en jämlik hälso- och sjukvård samt digital inkludering.

Redan innan coronakrisen var äldreomsorgen en av våra viktigaste frågor. Vi driver kravet om en bred kriskommission för äldreomsorgen. Denna bör analysera dagens brister men också skyndsamt agera för att förbättra situationen samt komma med mer långsiktiga lösningar. Här kan vi i SPF Seniorerna runt om i landet bidra med erfarenhet, samverkan och insatser för äldreomsorgen.

Men vi ska också vara tydliga med att ansvariga aktörer för äldres vård och omsorg, på alla nivåer, inte längre kan blunda för verkligheten och det omfattande förändringsbehovet. Situationen är ovärdig. Nu krävs krafttag för att samhällskontraktet ska kunna återupprättas i äldreomsorgen.

Vi driver kravet om en bred kriskommission för äldreomsorgen.

I dessa dagar ska vi också glädjas över
att sommaren står för dörren så att vi kan vistas 
ute mer – med fågelkvitter, doft av syren och
midsommarblomster, men samtidigt komma ihåg 
att det blir en annorlunda sommar. Jag vill understryka att vi ska fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Smittrisken och faran är långt ifrån över.

Men vi seniorer har gott om erfarenhet och sunt förnuft. Vi får passa på och göra saker utomhus nu när sommaren kommer. Träffa, prata och njuta av barn, barnbarn och vänner utomhus med distans och försiktighet. Delta i utomhusaktiviteter i våra föreningar – som tipspromenader, boule eller fika. Må bra i solen i sällskap av blommor och bin, ta en fisketur eller grilla korv i sommarkvällen.

Frisk luft, motion, vänner och familj är nödvändiga för livskvalitet och välbefinnande. Isoleringen tär på oss alla. Vi är många som vill umgås, kramas och skratta tillsammans som vi alltid gjort. Ta hand om varandra i familjer, föreningar och bekantskaper – vi tar oss igenom denna kris tillsammans. Men håll ut och håll avstånd.
 Med dessa ord vill jag önska er alla medlemmar en varm och fin sommar. Var rädda om er.

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-06-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas