Det här vill medlemmarna
Foto: Tomas Södergren
Nyheter | SPF Kongress | Kongress 2025

Det här vill medlemmarna

Boende och pensioner. Vård och omsorg. Tuffare tag mot ålderismen. Bredden av motioner är stor inför sommarens kongress.

Jan Arleij
Publicerad 2025-04-20

SPF Seniorernas engagemang i samhällsfrågor är djupt. Det är också ett huvudsyfte med hela organisationens existens. Eller som det uttrycks i stadgarnas allra första så kallade ändamålsparagraf:
”Syftet är att ta tillvara äldres sociala och ekonomiska intressen samt bedriva lokalt, regionalt och nationellt påverkansarbete. Inom ramen för detta ändamål ska SPF Seniorerna arbeta med frågor om äldres hälsa och omsorg, boende, ekonomi samt rätt att arbeta.”
Det är alltså inte bara vackra ord. Motionsfloden visar på glöd runtom i SPF-landet. Avsändarna hör hemma i 13 av 26 distrikt.

Det är ett 40-tal förslag på frågor som har nått förbundsstyrelsen. Under våren ska den ta ställning till idéerna.
Därefter, i början av maj, kommer kongressens ombud att kunna ta del av såväl motioner som förbundsstyrelsens förslag till svar.
På kongressen avgör sedan ombuden vilket inflytande varje motion ska ha på organisationens fortsatta arbete för seniorers väl och ve i det svenska samhället.
Bättre boende och vård bildar huvudfåror i motionsfloden. Ålderism, klimat och dödshjälp är tre andra exempel på engagemangets breda spektrum.

  • May Öberg, sedan många år en av SPF Seniorernas trotjänare och med förflutet i förbundsstyrelsen, eldar på mot samhällets ”förnedrande behandling av äldre, som är i behov av samhällets tjänster”. May Öberg och distriktsstyrelsen i Skåne som står bakom motionen listar åtta konkreta punkter som förbundet och ledamöterna i landets kommunala och regionala pensionärsråd bör prioritera. En av dem är att lagen om särskilt stöd, LSS, ska gälla oavsett ålder ”för bland annat strokepatienter och personer med demenssjukdomar”.
  • Margareta Wallin i Södermanland vittnar i sin motion om en oro hos medlemmarna över det långsamma och ineffektiva sätt som präglar införandet av det som kallas ”God och Nära Vård”. Hon vill att kongressen ger förbundsstyrelsen i uppdrag att intensifiera arbetet med att påverka beslutsfattare på nationell, regional och kommunal nivå att genomföra omställningen ”med fokus på äldres behov”: ”Våra medlemmar har under en längre tid uttryckt en tydlig önskan om förbättringar inom vården. Man upplever en brist på kontinuitet och kvalitet i vårdkontakten, särskilt vad gäller möjlighet till en fast läkarkontakt, tillgängligheten till vård samt ett respektfullt och individanpassat bemötande.” skriver Margareta Wallin.
  • Ytterligare en motion tar avstamp i bristande hänsyn och respekt i vården. Catherine Holst i Stockholm pekar på hur det ofta går till när ambulanstransporter ska ske från bostaden. ”Alltför ofta transporteras äldre patienter från sina hem utan vare sig hörapparat, glasögon, skor, ytterkläder. Helt utan hänsyn till patientens säkerhet gällande förståelse för vad som sker. Patienten står då helt utan insyn över sin egen vård då hörsel/syn är dålig och information från läkare inte kan mottagas eller förstås. Detta skapar onödig stress och ångest.” skriver Catherine Holst som kräver att kommuner och regioner förtydligar vem som har ansvar för vad. ”Många patienter är helt klara mentalt men ser eller hör dåligt och ska inte straffas för detta och inte få möjlighet att förstå sin vård. När patienten sedan är redo för hemfärd finns inte vare sig skor eller ytterkläder till hands. Patienten får då resa hem, ofta med färdtjänst, i enbart innekläder.”
  • Under rubriken ”Nödläge för klimatet – ett ansvar också för SPF Seniorerna” vill Stockholmsmedlemmarna Marianne Döös och Kerstin Isaksson att SPF Seniorerna ska driva frågan ”i påverkansarbete gentemot politiker och beslutsfattare och i samarbete med andra organisationer. Dessutom måste den egna SPF-organisationen, dess kunskaper, handlingar och policy omvärderas för att inkludera klimatfrågan”, bland annat vid möten med regering, riksdag, myndigheter och andra beslutsfattare ”så att den stora omställningen görs snabbt”.
  • Frågan om dödshjälp når kongressen för fjärde gången gången sedan 2017. Annika Rannström i Östgötadistriktet konstaterar att SPF Seniorerna redan står bakom kravet på att frågan om dödshjälp utreds, men yrkar nu att organisationen också ”ska ställa sig bakom en strängt reglerad rätt till dödshjälp i Sverige, av barmhärtighet och av respekt för lidande människors yttersta vilja”. Anna Rannström menar att det också handlar om rättvisa: ”Idag kan den som har råd åka till Dignitas i Schweiz och kunna undslippa sina lidanden den sista svåra tiden, om det är personens yttersta vilja. Det gör att denna fråga också är en klass- och resursfråga, där rätten till dödshjälp idag endast står öppen för en mindre del av medborgarna.”
  • Björn Lindfelt i Stockholm driver samma krav i sin motion. ”Ingenting säger att någon politiker eller myndighet kan bedöma en människas lidande eller livssituation bättre än hon själv. Därför bör dödshjälp vara en rättighet.” skriver Björn Lindfelt som yrkar att SPF Seniorerna ställer sig bakom en utredning om dödshjälp ”med syfte att legalisera dödshjälp i lämplig form och framför detta till riksdag och regering”.

Några fler axplock bland motionerna

  • Motionärer från Västmanland, Skaraborg och Stockholm lyfter alla frågor om seniorers möjligheter att bo bra som äldre.
  • Digitaliseringen i samhället lämnar ofta seniorer bakom sig, menar Doris Elleby i SPF Seniorerna Högsby i Kalmar. Hon trycker hårt på att förbundet på alla nivåer ska arbeta för att personliga tjänster behålls tills vidare vid till exempel bankbesök eller resor.
  • I foldern ”I händelse av kris och krig” finns ingen information om hur de personer som har behov av daglig hjälp från hemtjänsten och liknande kan räkna med att få denna hjälp, påpekar styrelsen i skånska SPF Seniorerna Erikslund. ”Vi anser att det är en angelägen rikstäckande fråga där SPF måste ta debatten och kräva svar från våra makthavare.”

Organisationen under lupp

  • Knappt hälften av motionerna handlar om hur SPF Seniorerna som organisation kan bli ännu bättre.
  • Spännvidden är stor även här. Från krav på svarsalternativ i Hjärnkollsmästerskapet till en gemensam it-strategi för hela förbundet.
  • En motion tar upp frågan om förbundsavgiften. Distriktsstyrelsen i Skaraborg vill ändra i stadgarna så att kongressen ska kunna fatta beslut om en medlemsavgift till förbundet” som är olika stor för vart och ett av åren fram till nästa kongress. En successiv höjning som speglar den förväntade kostnadsutvecklingen är lättare att förklara och motivera.
Jan Arleij
Publicerad 2025-04-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas