Närmare 300 000 svenskar kan ha drabbats av demens 2050, enligt ny rapport. ”Viktigt underlag för att de ska få rätt stöd nu och i framtiden”, säger äldreministern.
Antalet personer med demenssjukdomar kommer att öka kraftigt fram till 2050, och det kommer ställa tunga ekonomiska krav på kommunerna. Det visar en ny rapport från Karolinska Institutet som nyligen presenterades för äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
– Regeringen har tagit flera viktiga steg för att möta utvecklingen, men mer behöver göras. Vi har bland annat presenterat en utvecklad nationell demensstrategi och ökat resurserna till Svenskt Demenscentrum. Forskningen gör också framsteg – idag kan vi mota, men jag är övertygad om att vi i framtiden kommer kunna bota demenssjukdomar. Rapporten är ett viktigt underlag för att öka kunskapen för att personer med demenssjukdom ska få rätt stöd i rätt tid – nu och i framtiden, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i en kommentar.
KI:s forskare bedömer att det 2023 fanns 130 000–150 000 personer med demenssjukdom i Sverige, varav cirka 64 000–65 000 i särskilt boende. Utifrån en förväntad demografisk utveckling anger forskarna att antalet demenssjuka kan vara mellan 230 000 och 270 000 demenssjuka år 2050.
Samhällets kostnader för personer med demenssjukdomar låg 2023 runt 100 miljarder kronor. 85 procent av dessa kostnader finns hos kommunerna som ansvarar för särskilda boenden.
– Dagens och framtidens vård och omsorg av demenssjuka är framför allt en stor utmaning för kommunerna, säger professor Anders Wimo som tillsammans med docent Amaia Calderón-Larrañaga varit huvudansvarig för rapporten.
Forskarna pekar på stora metodutmaningar för att bedöma framtida förekomst av demens i samhället och att mer kunskap behövs.
– Det behövs större studier med bättre representation av äldre som bor i särskilt boende för att klarlägga trenderna i demensförekomst, säger Amaia Calderón-Larrañaga i en kommentar.
Nyligen presenterade regeringen en nationell strategi för demens och Anna Tenje lovade då ett lyft för de som drabbas av sjukdomen:
– Varje dag ska räknas för den som lever med en demenssjukdom och för deras anhöriga Den som får en demensdiagnos måste få det stöd och den vård som behövs för att fortsätta leva ett gott liv.