Premiepensionen lever farligt i skuggan av Trump
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner | Placeringar

Premiepensionen lever farligt i skuggan av Trump

Pensionsgruppen tillsätter en utredning som ska analysera premiepensionssystemets försäkringsformer och utbetalningsmetoder.

Jan Arleij
Publicerad 2025-04-29

Syftet är att utbetalningarna av premiepensionen ska bli mer förutsägbara och stabila.

– Vi vill att pensionärer ska ha god förutsägbarhet och ha bra alternativ i övergången från pensionssparande till uttag av premiepension, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) tillika Pensionsgruppens ordförande i en presskommentar.

En drivkraft för politikerna att göra förändringen är osäkerheten kring USAs handelspolitik med kraftiga nedgångar på världens börser som följd.

– Idag kan tillfälliga börsnedgångar ha permanenta effekter på pensionsutbetalningarna beroende på vilket val som görs vid en viss tidpunkt. Det är ett av skälen till att det är angeläget att se över vissa delar av premiepensionen i syfte att göra det enklare och tryggare för pensionsspararna, säger Anna Tenje.

Jämn utveckling

I dag finns möjligheten att flytta sitt fondsparande till en så kallad traditionell försäkring i samband med att uttaget av pension påbörjas. Syftet är att få en jämnare värdeutveckling.

Samtidigt har förvalsalternativet AP7 Såfa i Sjunde AP-fonden förändrats och fått en generationsprofil där risken i fondinnehavet successivt minskas med stigande ålder, vilket innebär att utvecklingen i förvalet blir mer stabil ju äldre man blir.

En produkt

Med andra ord finns i dag två olika statligt förvaltade förvaltningsformer i samband med utbetalning av pension. Samtidigt får premiepensionen en allt större betydelse för den samlade allmänna pensionen.

Utredningen ska nu analysera om det verkligen är motiverat med två statliga utbetalningsprodukter, eller om de i stället ska ersättas med en ny särskild utbetalningsprodukt för att bättre uppnå målet om en premiepension med låg rörlighet under utbetalningstiden.

Har stormat

Utredningen, som ska vara klar senast den 15 augusti 2026, ska också utvärdera den traditionella försäkringen och överväga om kapitalet i försäkringen fortsatt ska förvaltas av Pensionsmyndigheten eller om någon annan myndighet ska ta över förvaltningen.

Det handlar om stora belopp. Kapitalet i Pensionsmyndighetens traditionella försäkring väntas nästa år passera 100 miljarder kronor.

Riskabla placeringar kan slå hårt.

Det har vid flera tillfällen stormat kring Pensionsmyndighetens traditionella försäkring.

Senast den 12 mars meddelade Finansinspektionen en anmärkning till Pensionsmyndigheten när det gällde beslutet att placera pengar i Heimstaden Bostad.

Premiepensionen allt viktigare

Premiepensionen är visserligen den minsta delen av den allmänna pensionen. Av de 17,21 procent av bruttolönen som varje månad avsätts till den allmänna pensionen går 2,5 procentenheter till premiepensionen.

Men den förhållandevis höga avkastningen gör att premiepensionens betydelse ökar för varje årskull. I åldrarna 65-69 år utgör den nu i genomsnitt 16 procent av den inkomstgrundade allmänna pensionen.

I stort sett alla sparare har sina pengar i aktiefonder. De flesta svenskar har sin premiepension i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2025-04-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas