Kommunerna väljer att försämra äldreomsorgen för att rädda sin ekonomi. Den slutsatsen öppnar Finanspolitiska rådet för i sin årsrapport.
Finanspolitiska rådet är en myndighet som har till uppgift att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.
När man i förra veckan (14/5) la fram rapporten konstaterades att kostnaderna för äldreomsorg inte hänger med behovet när befolkningen åldras.
– Risken är att vi inte har en tillräckligt bra kvalitet på vår omsorg, sa rådets vice ordförande Annika Sundén i samband med presentationen av rapporten.
Hänger inte med
Finanspolitiska rådet har granskat kostnadsutvecklingen sedan millennieskiftet.
– Det visar sig då att kostnaderna inte har ökat i samma takt som det demografiska behovet, slog en oroad Annika Sundén fast.
Särskilt boende
Delar av de låga kostnaderna kan vara en kombination av effektiviseringsförbättringar och en sänkta ambitioner för äldreomsorgen.
– Vi har sett att det har skett förändringar i personalens arbetsvillkor och att trösklarna har höjts till att få en plats på äldreboende, konstaterade Annika Sundén och la till att ”staten kan behöva gå in och stötta”.

Det är framför allt små och krympande kommuner som har den största hotbilden över sig, menade Annika Sundén. Stora kommuner klarar sig ofta bättre.
Går åt fel håll
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson säger i en kommentar att kommunerna har en lång väg kvar att gå innan äldreomsorgen är fullt finansierad.
– Rapporten visar tydligt att utvecklingen går åt fel håll. Nu är det upp till kommunerna att säkerställa att äldreomsorgen inte blir en buffert för andra kostnader inom kommunen.

– Äldre har rätt till en värdig äldreomsorg av god kvalitet och ambitionerna behöver höjas, inte sänkas.
Samma budskap
Syftet med Finanspolitiska rådets årsrapport är att den ska kunna användas som ett underlag för riksdagens granskning av regeringens politik.
Myndighet efter myndighet slår fast att äldreomsorgen kläms åt när kommunerna klubbar sina budgetar. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och Rådet för främjande av kommunala analyser hör till dem vars slutsatser nu också låg till grund för Finanspolitiska rådets rapport.