Att låta den allmänna pensionen fortsätta att urholkas vore ett svek mot Sveriges arbetstagare. Det konstaterar tre tunga fackliga organisationer som kräver att Pensionsgruppen agerar.
LO, TCO och Saco varnar politikerna för att gömma sig bakom tjänstepensionerna medan den allmänna pensionen fortsätter att försvagas.
– Vi vill bestämt uppmana pensionsgruppen att inte lägga över ansvaret för pensionerna på parterna, skriver de fackliga ordförandena Göran Arrius, Saco, Therese Svanström, TCO och LOs förste vice ordförande Louise Olsson i ett debattinlägg på Altinget.se
Större skillnader
Klyftorna kommer att fortsätta fördjupas med dagens utveckling:
– Om tjänstepensionerna ökar i betydelse för att den allmänna pensionen urholkas riskerar skillnaderna mellan pensionärerna att öka.
Fortsätter sjunka
Pensionsgruppen som består av riksdagens alla partier tog nyligen emot Pensionsavgiftsutredningens betänkande.
Utredningen visar tydligt att kompensationsgraderna i det allmänna pensionssystemet har sjunkit över tid, något som inte minst SPF Seniorerna har visat i en rad rapporter.
Eroderat kontrakt
De fackliga centralorganisationerna uppmanar nu att Pensionsgruppen tar detta samhällsproblem på allvar.
– Att kompensationsgraderna försämrats får konsekvenser. Samhällskontraktet eroderas. När den allmänna pensionen inte levererar som väntat blir pensionssystemets själva fundament, basen i den välkända pensionspyramiden, ifrågasatt.



Att täcka upp för brister i den allmänna pensionen genom tjänstepensionerna skulle dessutom vara ineffektivt, menar fackförbunden.
– Det kostar att höja pensionerna oavsett om det gäller allmän pension eller tjänstepension. Den kostnaden måste hanteras. Tjänstepension finansieras via löneutrymmet och högre tjänstepension betyder därför lägre löneökning.
Måste agera
Kravet från LO, TCO och Saco är att Pensionsgruppen omgående startar ett arbete med syfte att höja avgifterna till allmän pension.
– Det är hög tid att se till att pensionspyramiden står på stadig grund.
Bra med tydlighet
SPF Seniorerna instämmer i de tre fackförbundens inställning till pensionsavgiften.
– Vi välkomnar deras tydliga ställningstagande, säger Anna Eriksson, SPF Seniorernas pensionsexpert.
– Pensionsutredningen visar att den allmänna pensionen sviker och att pensionsavgiften måste höjas. Här är det viktigt att en sådan höjning kommer både dagens och framtidens pensionärer till del.
I god tro
Många av dagens pensionärer har i god tro gått i pension vid 65 år som alldeles för länge och överallt har varit statens signal på en rimlig pensionsålder, fortsätter Anna Eriksson.

– Alternativt tidigare till exempel som följd av försämringar i sjukförsäkringen. Få seniorer har haft samma villkor för intjänande till pension som dagens löntagare och övergångsreglerna från ATP-systemet till dagens system har varit alltför snäva.
Välkomnar debatt
SPF Seniorerna instämmer också sedan länge i att tjänstepensionen inte ska agera räddningsplanka för allmän pension, poängterar Anna Eriksson. Tjänstepension ska vara ett komplement.
– Det vore bra om vi kan få en debatt och därefter att politiken sätter ner foten kring just rollfördelningen för dessa två pensionsdelar.
Systemet står stadigt
De allmänna pensionerna får kritik för att inte räcka till, men själva pensionssystemet har en stark finansiell ställning.
Nyligen redovisade Pensionsmyndigheten en årlig resultat- och balansräkning för pensionssystemet. Den sista december 2024 uppgick överskottet till 1 897 miljarder kronor, en ökning med 585 miljarder kronor jämfört med förra året.
Balanstalet kunde därmed beräknas till 1,1695. En viktig siffra, eftersom bromsen löser ut och sänker de allmänna pensionerna om talet går under 1,0 (vilket inträffade 2010, 2011 och 2014).

Även framtiden på riktigt lång sikt ser ljus ut för systemet som sådant. Men det bygger på att pensionsåldrarna går upp ytterligare och att tillväxten fortsätter i ekonomin, enligt myndighetens rapport ”Pensionssystemets framtid i tre scenarier” som släpptes på torsdagen (22/5).
– Balanstalets utveckling på längre sikt styrs huvudsakligen av demografin. Långa prognoser är alltid osäkra men även i vårt pessimistiska scenario är balanstalet över 1 under merparten av den 75-åriga period vi har studerat, säger Pensionsmyndighetens analytiker Farhad Rouhani-Kalleh.