Det händer för lite med pensionerna. Om Pensionsgruppen inte förmår agera snabbare måste andra arbetsformer införas.
Åtta år har gått sedan gruppen, numera med representanter från riksdagens samtliga partier, tog ett inriktningsbeslut om att se över pensionsavgiften – fortfarande har inget konkret beslut tagits. Under tiden har försvagningen av den allmänna pensionen bara fortsatt.
Det konstaterar de fyra stora pensionärsorganisationerna i en debattartikel i Aftonbladet.
– Pensionsgruppens saktfärdighet innebär att nödvändiga beslut om att förstärka våra pensioner drar ut på tiden. Om gruppen inte förmår komma till beslut blir den ett hinder för att skapa ett välfungerande pensionssystem. I så fall måste vi få på plats andra demokratiska och blocköverskridande arbetsformer för pensionsfrågorna, skriver de fyra förbundsordförandena.
Förfelar idén
I dag får över hälften av pensionärerna hela eller en del av sin inkomst från garantipensionen, som är en del av pensionssystemets grundskydd.
Att personer med ett långt arbetsliv men med låg eller medellön får garantipension innebär att ytterligare år i arbetslivet inte lönar sig, konstaterar de fyra.
– Detta förfelar en av pensionssystemets grundidéer, nämligen att systemet ska skapa drivkrafter till arbete. När arbete inte lönar sig sjunker pensionssystemets legitimitet, en utveckling vi länge varnat för.
Tre krav
Det finns enkla åtgärder som borde ha vidtagits för länge sedan. De fyra förbunden som representerar 680 000 pensionärer pekar i debattartikeln på tre stycken:
Höj pensionsavgiften. Vi behöver sätta av mer pengar till den allmänna pensionen för att vi ska få ut en högre andel av slutlönen i pension. Höjd avgift måste gynna både dagens och framtidens pensionärer.
Inför gasen. Det är inte hållbart att pensionssystemet är rikt och pensionärerna fattiga. Det behövs en mekanism som innebär att överskott på ett hållbart och ansvarfullt sätt kan betalas ut som högre pensioner.
Se över pensionssystemet. Sätt upp tydliga mål för pensionens storlek och utvärdera systemet återkommande.
Undertecknarna
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
Åsa Lindestam, ordförande Pensionärernas riksorganisation, PRO
Liza di Paolo Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna
Ann-Christin Lindbom, förbundsordförande Riksförbundet Pensionärsgemenskap, RPG
Här är hela debattinlägget.