Rödbetsfalafel med morotstzatziki och rotfrukter i ugn
Foto: Ulrika Pousette
Mat | Recept

Rödbetsfalafel med morotstzatziki och rotfrukter i ugn

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-08-26

4 portioner

Rödbetsfalafel

250 g torkade kikärtor, ca 3 dl
1 grönsaksbuljongtärning
2–3 msk vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl fryst, hackad persilja
salt, peppar
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
2 msk jordnötssmör (eller tahini)
3 rödbetor à ca 50–60 g, rivna fint
olja till stekning

Rotfrukter

500 g potatis
500 g morot
olja, salt, peppar
ev timjan/oregano

Morotststzatziki

1 morot
2 dl yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk raps -eller olivolja
salt, peppar

Gör så här:

  1. Blötlägg kikärtorna i cirka 12 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i klyftor. Skär moroten i stavar. Lägg på en plåt, ringla lite olja över och salta och peppra. Smaksätt med exempelvis timjan eller oregano. Ugnsbaka i cirka 25 minuter i mitten av ugnen.
  3. Gör falafeln: Blöt upp buljongtärningen i 1–2 matskedar varmt vatten. Grovhacka gul lök och vitlök. Mixa blötlagda kikärtor, lök, hackad persilja, salt, peppar, spiskummin, buljong, sambal oelek och jordnötssmör till en slät smet.
  4. Riv rödbetorna och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda med falafelsmeten i en bunke.
  5. Rulla falafelsmeten till runda bollar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja så att du kan »halvfritera« dem. Det ska vara ganska hög värme. När de är gyllenbruna är de färdiga.
  6. Rör ihop tzatzikin: Riv moroten fint. Blanda med yoghurt och pressad vitlök. Rör i olja på slutet. Salta och peppra efter smak.
  7. Servera falafel med tzatziki, potatisklyftor och sallad.

Recept: Hanna Olvenmark

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas