Rikard Bitting minns sin barndoms söndagsmiddagar där mormor lagade rejäl husmanskost. I sin nya kokbok bjuder han på klassiska smaker, bland annat en porterstek med syndigt god sås.
Rikard Bitting är läraren som älskar mat och startade ett Instagramkonto med sina recept. Nu har det också blivit till en bok, A bit of Bitting.
– Mitt matintresse tog fart när jag flyttade hemifrån. Jag bestämde att jag skulle lära mig tre rätter först. Sen blev det fler och ju fler rätter jag lärde mig, desto roligare var det att laga mat.
Vilka är dina förebilder inom matvärlden?
– Min mormor var fenomenal på husmanskost. Söndagsmiddagarna där var fantastiska och har gett mig så många fina matminnen. Söndagsstek, raggmunk med fläsk, kålpudding … Mammas mat har också inspirerat förstås, hon och mormor är dem som försett mig med god mat genom hela uppväxten. Mat kan verkligen bygga broar mellan generationer, det appellerar till så många minnen och sinnen.
Är dina recept svåra för den som kanske inte brukar laga så mycket mat?
– Nej, de är lätta att följa. Jag lagar själv mat på gehör, jag kanske tittar på recept för inspiration men sedan lagar jag mat på känsla. Just därför kan det vara lite svårt att få ned recepten på pränt ibland … Men själva filosofin är att det ska vara enkelt, inte konstlad. Man ska kunna få tag i ingredienserna oavsett om du bor i Kiruna eller Stockholms city.
Vilken är din egen favoriträtt?
– Jag är våldsamt förtjust i raggmunk och fläsk. Så få ingredienser och ändå blir det så gott! Det är själva essensen av husmanskost – att man tar det man har och gör något gott med det.
Här hittar du recepten:
Porterstek med syndigt god sås
Råraka med citroncrème och räkor
