Skapa ett vilsamt sovrum
Sovrum inredning Veteranen Foto Emma Mattsson
Hemma | Harmoni

Skapa ett vilsamt sovrum

Ett sovrum ska inbjuda till en god natts sömn, vila och återhämtning. Vi inreder sovrummet med sköna naturmaterial, lugna färger och dämpad belysning.

Publicerad 2012-03-21

Sömn är livsviktigt för varje människa. Alla känner igen känslan av att vaken ligga och vrida och vända på sig under nattens långa timmar. Det finns många knep och råd att ta till sig för att nattsömnen inte ska störas. En bra start och hjälp på vägen är att inreda sitt sovrum så mysigt, rofyllt och harmoniskt som möjligt.

Håll ordning
Ordning och reda är a och o i ett sovrum. Stora klädhögar, överfulla lådor, plotter och allmänt stökigt kan ge upphov till en känsla av stress.
En rörig miljö kan göra det svårt att koppla av. Undvik att ha högar av räkningar och arbetsmaterial i sovrummet.
Satsa på en effektiv förvaring – såsom garderob, byråer och klädkrokar. Ha gärna en trevlig korg med lock för smutstvätt lättillgängligt i rummet. Se till att rensa ut bland dina prylar och kläder med jämna mellanrum så blir det lättare att hålla ordning.

Färg och materialval bidrar till känslan av mysighet och hemtrevnad. Lugna färger som till exempel beige, grönt och blått passar bra i ett sovrum. Viktigast är dock att inreda med färger du tycker om och trivs bra med. Det är viktigt att komma ihåg att sovrummet är en privat sfär och att du inte inreder det för andras ögon utan för ditt eget välbefinnande.
En skön och bra säng är en investering för livet, välj noggrant en som passar din kropp bäst. Satsa gärna en extra slant på sköna lakan, plädar och täcken av god kvalitet. Det är lika viktigt att hålla värmen under kalla nätter som att inte svettas under varma sommarnätter.

Dämpad belysning
Välj en belysning som skapar en känsla av ro samtidigt som den är effektiv. Dimmer är ett bra alternativ eftersom du kan anpassa ljuset efter humör och tidpunkt.
Att kunna få det mörkt är minst lika viktigt under kvälls- och nattid som ljus är under dagen. Skaffa en rullgardin, mörkläggningsgardin eller persienn. En ögonmask är en bra och enkel lösning för att hålla ljus borta.
Datorer och tv hör inte hemma i en vilsam miljö. Sovrummet ska vara en lugn plats och fri från nya intryck och det ständiga mediebrus som omger oss i vardagen. Läs hellre en god bok innan du somnar än att slösurfa på internet.

Ljud är en annan faktor som kan störa din sömn – en snarkande partner, grannar eller oljud utifrån. Att ha knappt hörbar musik, exempelvis klassisk, kan hjälpa till att tona ned störande ljud. Den enklaste lösningen om du är extra känslig för ljud är att ha öronproppar.

Harmoniska dofter
Att tända ett doftljus i rummet några timmar innan det är sovdags är en bra idé. Dofter kan ha en lugnande effekt. Dofter som sägs ge harmoni är lavendel, kamomill och vanilj.
Levande växter och blommor är alltid trevligt inslag. I ett sovrum är det dock viktigt att tänka på att undvika växter med alltför stark lukt. Forskning har visat att växter som exempelvis murgröna, fikus och fredskalla hjälper till att rena luften från föroreningar och ökar luftfuktigheten.

Text Petra Kjellström
Foto Emma Mattsson

 

Inred ett mysigt sovrum
Väldoft i sovrummet, mysiga tofflor och skön belysning förhöjer känslan i sovrummet. Foto Emma Mattsson

Tips för sovrummet

Satsa på bra förvaringsalternativ så slipper du oreda.
Ha inte arbetsmaterial eller räkningar i ditt sovrum.
Skaffa en bra väckarklocka som passar dig. Finns mängder av olika typer på marknaden.
Undvik onödig elektronik.
Skölj av växter så att de inte samlar damm och skapar dålig luft.
Håll rent! Tvätta sängkläder och överkast i 60 grader för att hålla kvalster borta.
Se till att ha rätt temperatur i sovrummet, annars kan sömnen bli lidande.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas