Hon sökte och fann sin strand
Foto: Lars-Gunnar Gustafsson
Se & läs | Formikon

Hon sökte och fann sin strand

Formikon. När Ellen Key lät bygga sitt berömda hus Strand vid Vättern så blev det ett ljust och luftigt hem, tvärt emot tidens ideal.

Publicerad 2012-07-31

Ellen Key kom aldrig över förlusten av sitt barndomshem, Sundsholm utanför Västervik i Småland. Här bodde hon tills hon var 20 år, då familjen flyttade till Stockholm. Men säteriet var fortfarande det efterlängtade hemmet på somrarna.
När Europa genomgick en jordbrukskris i slutet av 1800-talet drabbades många godsägare hårt, även politikern Emil Key. Han gick i konkurs och familjen tvingades sälja herrgården.
Att förlora den fasta punkten var en tragedi för Ellen. Som tolvåring hade hon fått eget rum och detta rum hyrde hon under några år efter konkursen, men slutligen stod hon inte ut.
– Att återvända skulle vara som att slita av förbandet på ett oläkt sår, så djupt att det var fara för att förblöda, sa hon.


Foto: Lars-Gunnar Gustafsson

På sätt och vis är Strand ett pastoral. Vid sängens fotända i sovrummet på andra våningen finns fortfarande den snidade träramen med bilder av pappa Emil, mamma Sophie och hemmet i Småland.
Ellen Key dog i stillhet, en 76-årig kvinna som längtat efter en egen familj med sitt livs stora passion och kärlek, Urban von Feilitzen.
Den djupa kärlekshistorien var mestadels en hemlig avståndsrelation med ett enormt brevutbyte. Vissa av breven kunde vara på hundra sidor. I boken ”Jag skulle vara din hund – om jag finge vara i din närhet”, försöker författaren Anneli Jordahl fånga in känslostämningarna, i romanens form.

Ifrågasatte dåtidens äktenskapssyn

Kärlekshistorien slutade olyckligt. Urban von Feilitzen ville inte lämna sin fru och sina barn och det satte spår hos en förtvivlad Ellen Key. Hon ansåg att ett äktenskap utan kärlek var ogiltigt, att kärleken förenar två människor. Detta manifesterade hon i en av sina böcker, där hon ifrågasatte dåtidens rationella äktenskap.


Foto: Lars-Gunnar Gustafsson

När boken kom ut fick hon fiender. Ungdomen älskade henne, medan andra kallade henne ”osedlighetsapostel”. Ellen Key var inflytelserik och berömd i Europa, men mot baktaleriet i Sverige var det svårt att värja sig och under några år gick hon i landsflykt. Efter sex år i Italien blev dock hemlängtan för svår och hon letade efter en fast punkt. När hon flyttade in i Strand år 1910, var hon 61 år och världsberömd.

”Böckerna byggde detta hus”

Det är kanske så de flesta minns henne, som en liten rundnätt tant och inte som den unga kvinna som blev förälskad i Urban von Feilitzen. Men även om brevväxlingen upphörde, så slutade hon aldrig att älska sin ”Robinson”.
Diktaren Johan Ludvig Runeberg skrev versraden ”där livets hav oss gett en strand” och Strand blev namnet på det stora huset i sydsluttningen, med utsikt över Vättern.
– Böckerna byggde detta hus, konstaterade den berömda författaren.

Ljuset viktigt i ett mörkt land

Hennes grundläggande idé handlar om ljuset och färgerna. Det skulle vara ljusa och varma färger enligt Johann von Goethes färglära. Enfärgade ljusa tapeter var extra viktigt i ett land med långa mörka vintrar.
Detta var något som inte upptäckts än. Under tidsepoken var det typiska borgerliga hemmet belastat med prylar, mörka gardiner och mörka tapeter.
– Vänd den vita baksidan utåt, var Ellen Keys råd.


Foto: Lars-Gunnar Gustafsson

För veckotidningen Idun skrev hon artiklar som blev en liten Verdandi-skrift: Skönhet för alla (år 1899) där hon propagerar för funktionalismen, innan den slagit igenom.
Ett ideal var konstnärerna Carl och Karin Larsson och deras gård Sundborn i Dalarna.
Hon var också inspirerad av den ”engelska skolan” med förgrundsgestalter som John Ruskin och William Morris. Att släppa in ljuset var ett led i tanken om att bekämpa smuts och sjukdomar.
– Skönhetssinnet är som en planta som måste ha ljus, luft och näring för att utvecklas.

Böcker i stället för brev

Urban von Feilitzen var länge solen i Ellen Keys liv, ett hopp om lyckan. När deras kontakt upphörde gick hon nästan ned för räkning, men lyckades vända sorgen och började skriva böcker istället för brev.
Hennes internationella genombrott var den banbrytande boken Barnets Århundrade som höjdes till skyarna, översatt till 26 språk.
Mannen som stal hennes hjärta dog 1913 och det enda som prydde Ellen Keys kista när hon själv begravdes i april 1926 var en blåsippsranka – ”Robinsons” favoritblomma.

Text Lars-Gunnar Gustafsson 

 

Besök Strand

Hitta dit: Ellen Keys Strand ligger vid södra foten av Omberg i Östergötland. Närmaste ort är Hästholmen, ca 3 km söderut på väg 50, och 9 km söderut ligger Ödeshög.  E4 passerar Ödeshög vid knutpunkten Östgötaporten. Lättaste sättet att ta sig till Strand är med bil, för kollektiva färdmedel se www.ostgotatrafiken.se

Öppet: 15 april – 21 juni, 10 juli – 15 juli (tis-sön, vecka 28), 15 augusti – 15 september. Måndagar stängt. Inträde 60 kr, barn under 13 år går in gratis.
Läs mer på www.ellenkey.se

Visningarna har olika färger och sker vid tre olika tidpunkter. Ett smidigt system. När besökskorten är slut, får besökaren vänta till nästa guidning.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas