Återanvänt är vårens inredningstrend
Hemma | Se & läs | Trender
Ida Överby gör dekorativa ljuskronor och kakfat av loppisfyndat porslin.

Återanvänt är vårens inredningstrend

Natur, eko, återvunnet, retro och rustikt. Det är en mitt intryck av vårens Formexmässa som pågår i Stockholm. Färgerna är naturnära eller i ”smutsig” pastell.

Publicerad 2012-01-20

Formex är Nordens största mässa för inredningsdesign och vänder sig till inköpare och återförsäljare, inte till allmänheten. I år finns det 876 utställare som visar allt från exklusiva möbler till enkla krokar. Det är omöjligt att överblicka allt så jag koncentrerar mig på att hitta det som sticker ut. Ganska snart fastnar mina ögon på det som andas retro, naturnära, ergonomiskt, ekologiskt och återvunnet och innovativt.

Kakfat i tre våningar
Ljuskrona med porslinsprismor

Återbruk
Återbruk är viktigt för Ida Överby, designer med egna firman Crème de la crème som ställer ut i avdelningen Young designers. Ida är utbildad textilformgivare men efter att bland annat ha arbetat som sjuksköterska och fött barn övergick hon 2009 till att använda porslin och metall i sin formgivning.
Kakfaten i tre våningar kan bestå av två olika stora assietter i olika mönster krönt av en kafffekopp och en avslutande porslinsknopp. Säljs via hennes egen webbutik http://delacreme.se för ca 1 000 kr. Inget kakfat är det andra likt. Hon fyndar porslinet på loppisar, gärna sådana som säljer till välgörande ändamål.
Hennes vackra ljuskronor har ”prismor” av porslinsskärvor från kända serviser som Anemon, flytande blått och Adam. Det är mycket pyssel med kronorna så de kostar därefter, från 4 000 upp till 7 000 kr. Men då får man en unik krona för ingen är den andra lik.

Den tvåbenta stolen Feel Now

Innovativt
Bland Young designers hittar jag den tvåbenta stolen Feel Now i design av Jimmy Brunstorp. Stolen har alltså två ben, de andra två är dina egna. Det krävs inte någon större balansakt att sitta på stolen men man måste sitta aktivt, genom det stimuleras ryggmuskulaturen, benen och bålen.

Ribbad solstol från Eco Furn

Ekologiskt
Hos Eco Furn sitter jag bekvämt i en solstol av ribbor av trä hophållna av hamparep. Firman tillverkar sina möbler i Estland. Dyna behövs inte men nackkudde av lin är skönt. Stolarna görs i björk, al, lärk, ek, vitlaserad björk och grå, svart eller brun furu. De nordeuropeiska träslagen är medvetet valda som motvikt till de exotiska. Kostar ca 1 400-2 000 kr.

Monkeyglasses av bomull

Glasögonbågarna som ser ut som gjorda av trä men består av behandlad bomull heter Monkeyglasses. Finns både som läsglasögon med olika styrkor eller som solglasögon. I handeln kostar ett par runt 1 000 kr, men då går en del av vinsten till projektet ”Save the Orangutan” i Borneos regnskogar.

Rättvisemärkt
Vackra väskor av handvävda, flätade eller virkade växtfibrer finns hos La Maison Afrique som säljer hantverk från Madagaskar. Firman är medlem i Worrld Fair Trade Organization. Rättvisemärkta produkter ligger i tiden men än så länge visas få på mässan.

Björkmönstrad kruka

Naturnära
Trämönster känns nytt. Roliga krukor som ser ut som avkapade björkstubbar gör Maria Holmberg.

Skogspallar från Småland

Skogspallar, handgjorda av gran och tall från Näshults socken i Småland, hittade vi hos Jimmy Schönning HEM. Rekommenderat pris i handeln är 1 900 kr. En annan pall vars material kommer från otillgänglig smålandsmyr kostar ca 3 900 kr.

Retro

Molnmönster till barnbarnen?

Moln är på tapeten igen. Tapetmönstret Moln skapades av Gunila Axén 1967 och fanns i var och varannat barnrum när det begav sig. Nu har Färg&Form tagit upp mönstret igen och visar en barnkollektion i sju olika färger. Här finns allt från kläder till textilier och inredningsdetaljer.

Gammalt och nytt för trädgårdsarbetet

Gammal och nytt
I Synnöve Mörks temautställning ”Fågel – fisk – eller mittemellan” sammanfattas vårens trender. Här samsas gammal och nytt, mycket naturmaterial av trä blandat med transparens i form av glas. ”Smutsig pastell” och jordfärger är teman. Överallt står en doft av surdegsbröd.
I en orolig omvärld känns det tryggt att stå stadigt i myllan och baka sitt eget bröd, tycks det.

Surdegsbröd pryder bordet

Text och foto: Gunilla Lindahl
Gunilla.lindahl@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas