Virkat, stickat & vävt
Hemma | Trendspaning:
Handvirkade mattor, underlägg och lyktfodral i ull och jute från Min Josefin. Foto: Gunilla Lindahl

Virkat, stickat & vävt

Årets tema på Formex, den stora mässan för inredningsdesign i Stockholm, är ”cosy minimalism”. Montrarna bågnade av stickade, virkade och vävda plädar, puffar, kuddar och mattor.

Publicerad 2011-09-01

Formex slår rekord med över 1 000 utställare som visar upp sina produkter för inköpare och rekordmånga journalister – över 700 var anmälda till presskonferensen. Vi fick höra att årets tema är ”cosy minimalism”. Med det menas att enkla avskalade former i material som koppar och trä möter det grovt stickade och taktila. Färgtonerna går i brunt, rött och koppar.
Med det i bakhuvudet gick jag ut på trendspaning på mässgolvet.

alt

alt

alt

Mormorsrutor hos Coats garner. En stickad poncho och en kudde som Ulrika Gudmundson visar upp. Mormorsrutor virkade av Ulla Skönwall på stolen hos Globe design.

Bland möbelutställarna
syntes flätstickade kuddfodral, glest stickade puffar, virkade plädar med mormorsrutor och virkade rosor som dekoration. Hos garnförsäljarna finns ponchos av förstorade mormorsrutor och så tokroliga saker som virkade bakelser och julgranskulor.
Den som själv kan sticka och virka kan hämta massor av inspiration här.

alt
Mönster och garn till Barbie och Kens kläder finns hos Svarta Fåret. Vill man virka bakelser så finns det också.

Mycket av hantverket är tillverkat i länder som Lettland eller Thailand men här finns också utställare som satsar på inhemsk produktion. Systrarna Thyra och Ebba Brusewitz gör kuddar av gamla handvävda linnehanddukar med broderier. De är nya i branschen och hoppas kunna få hjälp med sömnaden av svenska pensionärer.
– Många syjuntor virkar och stickar till Röda Korset och

alt

alt

Bilden ovan: ystrarna Ebba och Thyra Brusewitz satsar på svensktillverkat. Än utför de hantverket själva men söker kontakt med sömmerskor ute i landet. Bilden nedan: MartaMildreds plagg är handvirkade i Lettland. Pernilla Orrfält bär en virkad kappa för 3 150 kr. På galgen hänger en vit glesvirkad bolero för 1 400 kr.

Nystartade företaget MarthaMildred visar kläder med rena linjer i 60-talsstil. Här finns även virkade kappor och boleros. Designduon Susanne Arvidsson och Pernilla Orrfält har inspirerats av sina mammors handarbeten.
alt
De vackra handvävda kuddarna är fairtradetillverkade i Thailand. Designern heter Simon Key Bertman och är en ny stjärna på designhimlen.

På väg hem från Formex
lyssnade jag på lunchekot och där serverades dystra rapporter från bland annat Konjunkturinstitutet. En enkät bland inköpscheferna i Europa och här hemma visade halverade affärer inom vissa branscher. Det kan inte röra heminredning och prylar, om man får tro ruschen på Formex där beställningar gjordes i parti och minut i montrarna.

Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas