Båtfolket som trivs bäst på bryggan
Foto: Kristina Wirén
Leva & uppleva | Sjöliv

Båtfolket som trivs bäst på bryggan

Nu är bråda tider på landets båtklubbar. Det fixas och donas inför sommarens sköna dagar till sjöss. Gemenskapen på bryggan kan vara härlig – även för den som inte har båt.

Publicerad 2013-04-26

På Kullö vid Kalmarsund är flera seniorer aktiva i Kalmar båtklubb. När vintern är över är det dags att vårrusta båten inför sjösättning. Presenningar tas bort. Båten görs i ordning för sjösättning.

Gunn Andersson och hennes man Göran Andersson har varit med i båtklubben sedan slutet av 1970-talet.
– Det är väldigt positivt, alla är glada, pigga och hjälpsamma. Vissa träffar vi även vintertid, men när det är säsong umgås alla, säger Gunn Andersson.
Hon berättar att många kvinnor dyker upp när båten är sjösatt, men själv gillar hon att vara med och rusta båten.
– Jag tycker det är mysigt att vara med på förberedelserna. Det tillhör båtsäsongen och båtlivet, säger hon.
Klubben har festligheter på Valborgsmässoafton och midsommarafton.
Senare på sommaren blir det kräftskiva. Titt som tätt är det spontana sammankomster. Båtfolket umgås.
Hans Larsson har segelbåt och tycker det är ett underbart friluftsliv.
– I pensionsåldern är det nog många seglare som övergår till husbilar. Det är ungefär samma pengar, men många tycker husbil är mer bekvämt. Jag tycker att segling är en bättre naturupplevelse med en ny strandtomt varje dag. På sommaren seglar min fru och jag och träffar vänner på olika platser, säger Hans Larsson.

När våren kommer blir bryggan en träffpunkt
Klubbens medlemmar hjälps åt att ställa fram trädgårdsmöbler och göra i ordning kring klubbhuset inför säsongen. Båtägarna utbyter erfarenheter och tips om till exempel bottenfärg.

Thomas Johansson är ännu en pensionär med intresse för båt- och föreningsliv. Han har en träbåt som han slipar och ska lacka.
– Jag har jobbat mycket och när jag blev pensionär ville jag inte bara sätta mig ned utan vara aktiv. Genom båtklubben har jag fått massor av nya vänner. Det är en social gemenskap och man får tips och råd. Jag är själv duktig på snickeri men behöver råd om hur mycket man ska betsa båten.
Han har haft båt i många år och sett hur båtlivet har förändrats.
– Mycket har moderniserats. Om man går ombord på en modern segelbåt är det en helt annan klass på inredningen. Det är ett bekvämare båtliv och nuförtiden pratar man mer om att vara rädd om miljön än tidigare.
Några har gjort sig av med sina båtar men är ändå medlemmar. Lennart Nordström hade förr en motorseglare. Nu är han på Kullö för den sociala biten.
– Som pensionär är det trevligt att vara med i en förening. Det behöver inte vara en båtklubb utan går lika bra med någon annan klubb – bara man träffar andra. Många äldre sitter hemma och glor helt ensamma, säger Lennart Nordström som är med i flera föreningar, bland annat en
hembygdsförening och Flottans män.

Klubbhuset är en central plats
Där samlas ett gäng herrar varje vardag, året om, för att fika och snacka. Det är ett »gubbdagis« som de själva lite skämtsamt kallar det. Snacket rör allt möjligt men förstås mycket båtliv, förr och nu.
– Och man får gott kaffe varje dag, säger Lennart Nordström.

I Ljungnäs båtklubb utanför Kalmar finns ett gäng glada pensionärer som håller liv i gemenskapen även när båtarna lagts i sjön. De bryggseglar. Det innebär att de ligger för ankar i hemmahamnen och umgås där. Båten blir som en flytande sommarstuga. Men de ger sig också ut på längre turer i skärgården.
– Jag tycker om friheten att bara packa in i båten och ge sig iväg, att känna sig fri och vistas i naturen. Vill man träffa folk går man i land, säger Vega Voksepp som är med i Ljungnäs båtklubb.

Rune Kennerfalk är ordförande i klubben. Han tycker att seniorer som gillar sjön ska engagera sig i något sällskap.
– Man kan vara med i en klubb och kombinera sitt intresse för båtar med föreningsliv.

Text Anna Smedberg

redaktionen@veteranen.se

Båtklubbar

I Sverige finns drygt 1000 båtklubbar med tillsammans runt 250 000 medlemmar. Båtklubbarnas verksamhet bygger främst på ideellt och frivilligt arbete. Det finns över 1 500 fritidsbåtshamnar i landet. 2010 uppskattades det finnas 881 000 fritidsbåtar i Sverige.
Källa: Fakta om båtlivet 2012, som ges ut av Sweboat i samarbete med Transportstyrelsen och ett antal organisationer inom båtlivet.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas