Därför firar vi Valborg
Foto: Colourbox
Nyheter

Därför firar vi Valborg

Solen värmer och grönskan breder ut sig. Nu är det dags att fira in våren. Men varför firar vi egentligen Valborg?

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-04-29

Manskör och brasa. Så ser valborgsmässofirandet sista april ut för många av oss. Men valborgsfirandet har anor bakåt till förkristen tid, då det hölls vårfester i det som idag är Tyskland vid tiden mellan vårdagjämning och midsommar.

När Europa kristnades ansågs denna tid på året vara då häxor reste på kvastar för att träffa djävulen på gamla offerplatser – väldigt likt vår svenska påsktradition med påskkärringar och Blåkulla. (I södra Sverige har påskeldar tänts sedan 1700-talet just för att skrämma häxor på väg till Blåkulla.)

Säkra vårbetet

Först på 1800-talet spred sig den tyska traditionen med valborgsmässobål i Sverige. Men även valborgselden har sin bakgrund i att den tändes för att skrämma oknytt så att det skulle vara säkert att släppa ut djuren på vårbete. Och traditionen att fira Valborg – eller Walpurgis – har alltså uråldriga anor.

Helgon

Valborg själv då? Valborg, eller Walpurgis, var enligt sägnen en engelsk kungadotter som levde under 700-talet. Som nunna och abbedissa hjälpte hon till att kristna Tyskland. (Hon anses också vara både Englands och Tysklands första kvinnliga författare) Valborg helgonförklarades 870 och somliga påstår att hon helgonförklarades 1 maj, andra att hennes kvarlevor begravdes 1 maj. Oavsett vilket så är 1 maj sedan dess förknippat med hennes namn. Och i Sverige har vi även i det här fallet som tradition att fira aftonen innan.

Champagnefrukost

Idag bryr vi oss mindre om häxor och helgon och ser framför allt Valborgsmässoafton som vårens högtid. Dagen har också fått stor betydelse för studenter, som ungdomens dag. I många städer har studenter mösspåtagning på Valborgsmässoafton, och i universitetsstäderna tar firandet sig uttryck på allehanda sätt, med champagnefrukostar, silluncher, forsränning, korteger, körsång och mycket annat.

Kungen fyller år

En annan anledning att fira sista april just i Sverige kan vara att Valborgsmässoafton också är vår nuvarande kungs födelsedag. Carl den XVI Gustaf föddes sista april 1946.

Torka

Oavsett hur du firar, tänk på brandrisken. Vi har haft en osedvanligt torr vår, och på vissa håll ombeds invånarna rent av att ställa in sina valborgsbrasor. Sill och vårens ljusa kvällar finns där ändå.

Text: Frida Andersson Johansson

Hur firar du själv sista april? Är det rätt att 1 maj är en helgdag? Diskutera och kommentera gärna! 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-04-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas