Vi fortsätter bevaka löftet om sänkt skatt
Annat | Ordförande

Vi fortsätter bevaka löftet om sänkt skatt

Det måste vara möjligt att leva på sin pension, skriver Christina Rogestam i sin ledare till Veteranen nr 4.

Publicerad 2015-05-07

Våren har äntligen kommit på riktigt och med den regeringens vårändringsproposition. Den innehåller en satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen och det är bra. Samtidigt innebär det att pengar till detta tas från tidigare beslutade satsningar på demensvård, utbildningssatsningar för befintlig personal och ett måltidslyft, vilket inte är bra.

När regeringen i höst lägger fram sin budget för nästa år kommer vi att nogsamt bevaka att löftet om en sänkning av den högre skatten på pension finns med. Under tiden fortsätter vi kampen för att få till en utvärdering av pensionssystemet. Det måste vara möjligt att leva på sin pension!

För några veckor sedan hade vi det sedvanliga vårmötet med alla
distriktsordföranden. God stämning, stort engagemang och många frågor i luften. Vi hade för första gången besök av nuvarande äldreministern Åsa Regnér och fick tillfälle att höra om hennes ambitioner när det gäller utvecklingen inom sin del av äldrepolitiken. Men pensionerna ansvarar en annan minister för, sjukvård en tredje, bostäder en fjärde, kontanter en femte och den viktiga skattefrågan finns på finansministerns bord. Tänk om det kunde finnas en minister med det övergripande ansvaret för oss seniorer och de frågor som är viktiga för oss – och som inte bara har till uppdrag att samordna dem inom regeringen.
Åsa Regnér utstrålar energi och vilja att få saker gjorda. Vi ger henne vårt stöd i hennes ambition att förbättra kvaliteten inom äldreomsorgen, men kommer kanske inte alltid att vara överens med henne om var nya resurser ska satsas.

En av de frågor som lyftes var bristerna med trygghetslarmen. Och där är det solklart. Vi måste kunna lita på att larmen fungerar. Det spelar ingen roll om det är kommunen som är sen med att byta till mobila system, Telia som inte säkrat infrastrukturen eller något annat som brister. En senior som är utrustad med trygghetslarm, och hans eller hennes anhöriga, måste kunna lita på att larmet fungerar när det behövs. Utan den tryggheten bidrar istället larmet till otrygghet. Skärpning är nödvändig! Följ upp läget i er kommun i det kommunala pensionärsrådet.
Visste du att det dör flera äldre varje dag i sviterna av fallolyckor? Dödstalet är mycket högre än det är i trafiken. Där finns en nollvision men något motsvarande finns inte för att minska fallolyckorna. Några halkar och bryter lårbenen utomhus, andra snubblar på mattor och ytterligare andra blir lite snurriga av felaktig medicin och faller illa.
Det är helt nödvändigt att få till ett samlat arbete för att minska dessa olyckor. Kommuner måste se till att trottoaren är röjd och sandad, att en fixar-Kalle byter gardiner med mera. Och med vården måste vi fortsätta diskussionen att få bort läkemedel som är olämpliga för äldre. Allt för att fler seniorer ska slippa dö i sviterna av fallolyckor.

Christina Rogestam, ordförande i SPF seniorerna

 

Vill du inte missa något nummer av SPF Seniorernas medlemstidning Veteranen? Gå med i SPF Seniorerna. så får du tidningen som medlemsförmån. Du kan också välja att prenumerera på tidningen, köpa den som lösnummer i välsorterade tidningsbutiker eller läsa den via digitala tidningskiosker.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas