Anders Borg talar nu klartext om riskkapitalbolagen
Foto: Colourbox
Personligt

Anders Borg talar nu klartext om riskkapitalbolagen

Publicerad 2013-10-28

Redan för ett par år sedan var riskkapitalbolagen i blickpunkten. Det framgick att några sådana bolag hade utnyttjat räntesnurror och skatteparadis för att betala lägre skatt än vad andra företag får betala. Ett sådant företag hade tillskansat sig mer än miljard kronor som hamnat i ett skatteparadis. En del  av detta belopp var skattemedel avsedda för välfärd. En av dess ägare eftertaxerades av skatteverket  med 875 miljoner kronor. Men först efter ett halvår reagerade Anders Borg och gav skatteverket ett uppdrag att utreda frågan.

Sedan dess har han varit ganska passiv, och sagt att riskkapitalbolag ska få äga företag som bedriver välfärd. Sådana företag skaffade sig äganderätt till många nyinrättade friskolor, som bildats sedan denna sektor hade avreglerats. De krävde ett elevunderlag som var mycket större än det verkliga. Pengar som regeringen anvisat för att det skulle finnas fler äldre i skolan, användes i stället för reklam för att locka till sig fler elever.

Men elevunderlaget räckte inte till. Ett sådant företag gick därför i konkurs mitt under läsåret.

Men det räckte inte med detta. För en tid sedan gick också den stora John Bauer-koncernen, med många tusen elever, i konkurs. Den hade i början utvecklats väl, men samtidigt gett sina ägare en god vinst.

Men så såldes den till riskkapitalbolag som inte hade kompetens att sköta verksamheten på ett godtagbart sätt. Studieresultaten sjönk drastiskt, och också antalet elever, och därmed var konkursen ett faktum. Men i samband med den flyttades några hundra miljoner kronor till skatteparadis.

Verksamheten avslöjades i ett tv-program den 24 oktober. Det ledde till att Anders Borg ändrade uppfattning om riskkapitalbolagen. I stället för att acceptera dem, tog han nu avstånd från att de ska få äga  företag för välfärd.

Nu talas också om att apotek som ägs av riskkapitalbolag har ekonomiska problem.

Under tiden har skatteverket fortsatt försöken att i domstolarna komma till rätta med problemen. Men det har inte lyckats så bra. En rubrik i SvD Näringsliv 26/10 var ”Skattekapitalet mot Skatteverket 1 – 0.”

Riskkapitalbolagen och skatteparadisen är i nästan alla länder ett jättestort problem, som leder till att mångmiljardbelopp hamnar i fel fickor. Ansträngningarna att stoppa dessa missförhållanden måste därför öka.

Ingvar Fridell, Danderyd.   Göte Nilsson, Björkvik

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas