Åsikter | Bengt Carlstedt och Bertil Haglund

Arga pensionärer kan utradera två partier!

Att tiga ihjäl pensionärernas krav på rättvisa är dålig strategi skriver insändarna.

Publicerad 2014-06-16

Hej, alla partiledare – från vänster till höger!
Just nu, när vi började skriva det här lilla debattinlägget, är svenska staten skyldig pensionärskollektivet svindlande 94 552 080 436 kronor (6 juni kl 21.27).

När ni läst inlägget till slut, det tar cirka två minuter, har statens skuld till pensionärerna ökat med 30 248 kronor (Skattebetalarnas rullande kalkylator över pensionsskulden på www.skattebetalarna.se) Förstår ni nu att 2 miljoner pensionär är förbannade på er?!

Nja, det verkar inte så. För ingen enda av er lever som ni lär. Ni säger att skatten på lön och pension ska vara lika. Men ingen av er sätter ner foten och ryter till, att nu får det vara nog! Att nu är det dags att slopa särbeskattningen av pensionärerna!

Men att tiga ihjäl pensionärernas berättigade krav på rättvisa är dålig strategi. Det kommer några av er att få erfara. Särskilt ni på allianskanten. För det är ni som orsakat den explosionsartade skulden till pensionärerna genom att ge löntagarna en ekonomisk gräddfil under två mandatperioder.

Medan genomsnittspensionären skinnats på nästan 100 000 kronor under era åtta år vid makten har ni själva – och för övrigt alla riksdagens 349 ledamöter – var och en kunnat stoppa noga räknat 129 645 kronor extra i era redan feta plånböcker. Att ni inte skäms!

Men den 14 september får ni skörda vad ni sått! 700 000 av oss är, enligt Sifo, beredda att byta parti beroende på hur ni behandlar pensionärerna.
Det är nästan lika många röster som centern och kristdemokraterna fick tillsammans i förra valet. I riksdagsmandat motsvarar det cirka 40 platser.
Teoretiskt kan de mest förbannade pensionärerna följaktligen kasta ut motsvarande två partiers hela representation från Helgeandsholmen.
När vi efter cirka tio minuter (kl 21.37) sätter punkt för inlägget har statens skuld till pensionärerna ökat med 151 240 kronor till 94 552 110 684 kronor.
Så visst finns det anledning till eftertanke.

Bengt Carlstedt, Bertil Haglund

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas