Pensionsfrågan: 700 000 redo byta parti
Nyheter | Pensionsfrågan
Foto Colourbox

Pensionsfrågan: 700 000 redo byta parti

Pensionsfrågan kan avgöra riksdagsvalet. Över 700 000 pensionärer säger sig vara beredda att byta parti beroende på vilket ställningstagande partierna gör i pensionsfrågan.

Publicerad 2014-01-15

Det visar en Sifo-undersökning som SPF och de övriga rikstäckande pensionärsorganisationerna har tagit fram och som publiceras idag i en debattartikel på Aftonbladet.se.

Ett huvudresultat är att 39 procent av 65-plussarna är beredda att byta parti på grund pensionsfrågan.

Andelen för hela den intervjuade gruppen – 1 672 väljare över 55 år – är exakt lika stor: 39 procent.

Pensionärsorganisationerna med 900 000 medlemmar i ryggen konstaterar i debattartikeln att det är bromsen i pensionssystemet och pensionärsskatten som gör att pensionerna halkar efter lönerna.

Sifoundersökningen visar också att missnöjet med att regeringen tar ut högre skatt på pension än på arbete är massivt: 85 procent av de intervjuade säger att den högre skatten för pensionärer är ”en orimlig konsekvens” av jobbskatteavdragen.

– Våra beräkningar visar att en hundralapp i pension år 2009 idag bara är värd 97 kronor. En hundralapp i lön har däremot ökat till 117 kronor.

Återstår att se om partierna kommer att ge besked till pensionärerna eller om man väljer att försöka behålla pensionsfrågan på sparlåga.

– Våra medlemmar vill veta hur de politiska partierna avser att agera i pensions- och skattefrågan, skriver pensionärsorganisationerna och slår fast att ”partierna är svaret skyldigt”.

– Vi pensionärsorganisationer har tidigare presenterat ansvarsfulla förslag till lösningar som stärker både pensionerna och pensionssystemet för framtiden. Men var finns den politiska handlingskraften när det gäller pensionsfrågan? Dagens politiker verkar inte förstå det faktum att förtroendet för pensionssystemet sviktar.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Om undersökningen

Sifoundersökningen gjordes 2-19 december och bygger på 1 672 intervjuer med ett representativt urval väljare över 55 år.

Från och med 2007 är Sverige det enda land som beskattar pension högre än lön, skriver pensionärsorganisationerna. Läs hela inlägget HÄR.
Ur Sifoundersökningen:
– Varannan person över 55 år uppger att de tror sig få en pension som blir för liten ”för att räcka till för att ge ett bra liv som pensionär”. Mest bekymrade är kvinnorna – 62 procent tvivlar på att pengarna kommer att räcka till en god livskvalitet.

– Över en tredjedel av Sveriges pensionärer har, trots eventuellt bostadstillägg, mindre än 10 800 kronor i månaden före skatt i allmänna ersättningar.

Källa: De fem pensionärsorganisationerna

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas