Tung pensionsexpert ger SPF-basen stöd
Nyheter | Pensioner
Pensionssystemet bör förändras, enligt expert Foto Colourbox

Tung pensionsexpert ger SPF-basen stöd

Professor Nicholas Barrs kritiska granskning av det svenska pensionssystemet kommer att påverka Pensionsgruppen och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Det tror SPFs ordförande Karl Erik Olsson.

Publicerad 2013-10-03

3 oktober hölls en paneldebatt med bland andra Karl Erik Olsson och Nicholas Barr vid podiet.

Olsson kritiserade pensionssystemet hårt för att vara oförutsägbart med ideliga sänkningar, en kritik som Nicholas Barr hade stor förståelse för.

– Det är en brist när medborgare inte kan planera för nedgångar och sänkta pensioner. Man får dock skilja på låga pensioner och oförutsägbara pensioner, sa Barr.

Den engelske professorns rapport ”The pension system in Sweden” lämnas nu till beställaren ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) vars uppdragsgivare är finansdepartementet.

– Jag tror att rapporten kommer att göra stort intryck. Den är gjord av en utomstående expert och den pekar tydligt ut brister som vi från pensionärsorganisationerna har fört fram under lång tid, säger Karl Erik Olsson till veteranen.se.

– Pensionsgruppen har nu under lång tid fått ta emot bred kritik, och så kommer dessutom här rapporten.

Nicholas Barr lyfter i rapporten fram en rad brister i pensionssystemet, även om han också betonar att systemet ”överlag fungerar väl” i en internationell jämförelse:

•    Pensionärerna i Sverige skulle kunna ges ett starkare skydd mot inkomstförändringar om pensionsutbetalningarna följde priserna i stället för lönerna som idag.
•    Professor Nicholas Barr lämnade också ett bidrag till den heta debatten om hur generationerna ska kunna samsas om de pensionsmedel som finns. Med ett större kapital i AP-fonderna skulle detta kunna göras möjligt.
•    Barr riktar också i sin rapport en frän kritik mot hur tjänstepensionerna idag uppmuntrar till att förkorta yrkeslivet eller minska flexibiliteten i valet av pensionsålder.

– Idag finns sådana snedvridande inslag i flera tjänstepensionssystem. Det är brister som måste åtgärdas av arbetsmarknadens parter, menar Nicholas Barr.

Karl Erik Olsson tror att rapporten förstärker SPFs argument att ta bort bromsen.

Under paneldebatten – i vars publik fanns pensionssystemsprofiler som Bo Könberg (FP), Riksförsäkringsverkets förre generaldirektör KG Scherman och Pensionsmyndighetens utvecklingschef Ole Settergren – passade SPF-basen på att ge bromsen en extra känga:

– Egentligen är broms ett felaktigt begrepp. Ska man beskriva dagens system så borde man tala om en växellåda som också har en back. Det är ju snarare det som drabbar dagens svenska pensionärer, inte bara en inbromsning av pensionerna utan de backas också gång på gång tillbaka.

Tror du att höstens utredningar av pensionssystemet kommer att innebära att Pensionsgruppen lägger fram ett förslag om en ”mjukare” broms i ett system som inte längre ska tillåtas sänka pensionerna?

– Det var ungefär det som finansminister Anders Borg sa att han vill se när pensionärsorganisationerna uppvaktade honom för några veckor sedan, säger Karl Erik Olsson.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Pensionsgruppen

Pensionsgruppen består av Allianspartierna och Socialdemokraterna.

Gruppen har beställt en rad utredningar som underlag för ett kommande förslag till översyn av systemet.

Panelen på dagens seminarium bestod förutom Nicholas Barr och Karl Erik Olsson av Joakim Palme, professor vid Uppsala universitet, Mats Persson, professor vid Stockholms universitet, Agneta Kruse, universitetslektor vid Lunds universitet och Mikael Nyman, chefredaktör för Pensionsnyheterna.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas