Omsorgen hetaste valfrågan
Nyheter | Omvärld & ekonomi | Val 2014 | VALET 2014
Vård och omsorg viktigaste valfrågan Foto Colourbox

Omsorgen hetaste valfrågan

En av tre SPF-medlemmar anser att mer resurser till äldreomsorgen är den viktigaste valfrågan.

Publicerad 2013-12-09

”Vilken fråga tycker du är viktigast för äldre?” Frågan ställdes till 400 av SPFs medlemmar av undersökningsföretaget Skop i september.
En av tre SPF-medlemmar (31 procent) anser att mer resurser till äldreomsorgen är den viktigaste valfrågan. Nästan lika många (28) procent anser att den viktigaste frågan är lika skatt för pensionärer och löntagare.
Men pensionärsskatten blir ingen stor valfråga. De rödgröna gör inte samma misstag en gång till. Det tror Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Däremot kan vinster i äldreomsorgen bli en stor fråga i den kommande valrörelsen. Här finns nämligen olika uppfattningar mellan de rödgröna och alliansen.
Under valrörelsen 2010 valde den rödgröna oppositionen att lägga all kraft på pensionärsskatten. Jobbskatteavdragen hade endast kommit de förvärvsarbetande till del och beskattningen av pensionärer var orättvis.
När det inte gav effekt svängde de rödgröna i valrörelsens sluttamp och inriktade sig på socialförsäkringsfrågor i stället.
– Förra valet innebar en magnifik flopp för Socialdemokraterna. Historiskt sett är det ett av de dyraste vallöftena och det gav inget. Mot bakgrund av det gör man inte om samma sak. Samtidigt valde pensionärerna att stå över sitt egenintresse, säger Peter Esaiasson.
Samtidigt tror han att äldrefrågor får mindre utrymme i den kommande valrörelsen. Trycket på äldrefrågor i valmanifesten är inte lika högt den här gången.
Finns det någon äldrefråga som kan bli stor?
– Vinster i välfärden är en sådan fråga. När det gäller vinster i skolan är partierna överens om att vinster inte är bra, men när det gäller vinster inom äldreomsorgen är chansen till konflikt större. Här finns det skillnader mellan de rödgröna och alliansen, säger Peter Esaiasson.
Kan LOV (Lagen om valfrihet) bli en stor fråga?
– Nej, och dessutom är frågan teknisk.
Vilka frågor kommer att dominera valrörelsen?
– Regeringsfrågan, verklighetsbeskrivningen och hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Vi får en upprepning av förra valet. Alliansen understryker att de vill minska bidragen och att välfärden fungerar bra. De rödgröna betonar motsatsen och säger att det får vara nog med skattesänkningar.

Text: Peter Söderlund

 

Den här texten är en del av en större samling artiklar om vård- och omsorgsfrågan från Veteranen nr 9, 2013. Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Bli medlem i SPF så får du tidningen som medlemsförmån. Du kan också prenumerera på Veteranen.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas