Nyheter

900 seniorer berörs när Carema säljer hemtjänst

Carema säljer sin hemtjänstverksamhet i flera kommuner till företaget Humana Omsorg, och i Linköping vet kommunen inte hur de ska hantera ärendet.

Publicerad 2013-04-08

– Vi har aldrig varit med om något sånt här. Faktum är att vi inte helt ut vet hur vi ska hantera situationen, men det hinner nog lösa sig, säger Elisabeth Viman på Linköpings kommuns omsorgskontor till SVT Östnytt.

Humana måste godkännas innan de kan börja bedriva hemtjänst i Linköping. Dessutom så måste affären godkännas av konkurrensverket. Men Carema menar att de äldre inte kommer att märka någon skillnad, samma personal och samma chefer ska jobba kvar även efter försäljningen. Lagen om valfrihet, LOV, gäller i Linköping och om de som är beviljade hemtjänst och har valt Carema önskar byta utförare när Humana tar över så kan de göra det.

Carema ägs av riskkapitalbolag som har som affärsidé att köpa företag, äga dem ett litet antal år och sedan sälja med förtjänst. Samma sak gäller för Humana group, som med största sannolikhet kommer att sälja om sex, sju år, skriver Per Olsson i Östgötakorrespondenten.

Totalt omfattas Caremans hemtjänstverksamhet i femton kommuner av försäljningen, däribland Nyköping och Linköping.

Tidigare har Carema lagt ner sin hemtjänstverskamhet i bland annat Eslöv, Lund och Vellinge i Skåne, samt i Järfälla, Hässelby – Vällingby – Bromma och Täby i Stockholm. Flera andra utförare har också slutat bedriva hemtjänst i flera kommuner på grund av för låga ersättningar.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas