Bilda en pensionärsallians
Personligt
Foto: Colourbox

Bilda en pensionärsallians

Insändaren anser att det är på tiden att pensionärerna samlas och framför allt enas som intressegrupp.

Publicerad 2014-02-27

Jag tycker att SPF (Sveriges Pensionärsförbund) ska ta initiativet till att bilda en pensionärsallians tillsammans med PRO och de övriga pensionärsorganisationerna.

Vid den inledande presskonferensen då initiativet presenteras kan man inleda med att presentera en ”informell” stöldanmälan som är undertecknad av ordförande för dessa och som avser de 258 miljarder kronor som under 1999-2001 plockades från AP-fonden till statskassan.

Det är på tiden att pensionärerna – som utgör 26 procent av väljarkåren – samlas och framför allt enas som intressegrupp.

En viktig fråga är jämlik vård och omsorg i hela landet – en lag, en huvudman och att landstingen avvecklas.

Antingen att kommunerna tar över eller att man inrättar en särskild samhällsfunktion som har sjukvård och hälsovård som renodlad och prioriterad kärnverksamhet.

Tänkbart namn skulle kunna vara Folkhälsan och ledningsgruppen skulle bestå av sakkunniga inom sjukvård och hälsovård med en professionell VD.

Att pensionärer ska betala mer skatt än de som förvärvsarbetar är orättvist med tanke på att pension och lön egentligen är samma sak. Pension är uppskjuten lön.

Jag tycker personligen att politiker, som bestämt detta, bör kunna behandlas som vanligt folk och ingå i begreppet demokrati, solidaritet och rättvisa – och därmed ingå i vårt svenska pensionssystem.

Avveckla alla vidlyftiga pensioner för politiker och riksdagsmän, så att en del av dem slipper gå i välavlönad pension redan vid 50 års ålder.

Med andra ord – nolla alla politikerpensioner i samband med valet.

Politikerna har själva bestämt att alla personer i samhället som lever på någon form av samhällsersättning ska anmäla sig till arbetsförmedlingen – för att få rätt till ersättning.

Jag antar att detta även gäller våra politiker. Och att dom skrivs in i Fas 3  (som dom själv hittat på) och blir sysselsatta.

Kenneth Strömberg, Luleå
Vice ordförande i SPF Norrbotten

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas