Personligt | Mari Ann

Dags att bromsa utsläppen

Inför skatt på alla fossila bränslen, som sedan går tillbaka till alla vuxna, tycker insändaren.

Publicerad 2013-12-12

Det är faktiskt så att det sjuder av kraft och längtan hos många, många av oss äldre att göra nåt vettigt.
Vi upplever klimatförändringar på många håll också i vårt land. Regnen och översvämningarna har blivit häftigare och intensivare – somrarna varmare och härligare? Och vintrarna. Ja, hur är det med dem? Sammantaget verkar förändringarna redan nu göra tillvaron bistrare och tära på den natur vi tagit för självklar också här i landet
Och vi ligger ändå i utkanten av alla negativa förändringar som sker snabbare än vad klimatforskarna tidigare räknat med. Och alla tycks vara ense om att förändringarna beror på oss själva.

Nu är det vår tur. Faktiskt! Att dra i bromsspakarna själva. Politikerna verkar bara hänga efter.
Vi får sätta i gång med att strukturera om oss så gott vi begriper! Visa de unga att det går. Många av oss har egna erfarenheter av detta. Att få ned koldioxidutsläppen är ett måste. Vi vet med oss själva hurdana vi är. Tjänar vi en slant på att få ned utsläppen går det lättare att dra ett djupt andetag och förändra tillvaron.
Låt oss införa en stadigt stigande koldioxidskatt på alla fossila bränslen utan att höja skattetrycket! Det går, det är inte ens svårt! Om skatten tillåts vara ganska låg till att börja med kommer dessutom alla att få tid på sig att genomföra sin omställning.
Det enda vi behöver göra är att dela ut hela intäkten från skatten igen till allmänheten i lika stora delar till alla vuxna medborgare! En skatteväxling helt enkelt, där hela koldioxidskatten delas ut varje månad till allmänheten på vars och ens skattekonto. Många kommer att tjäna på det och främst av allt naturen!

Mari Ann Regen

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas