Att rensa bland saker – och i sitt inre
Krönikor | Annika Hagström

Att rensa bland saker – och i sitt inre

Annika Hagström skriver att hon är en usel rensare och att det är mycket hon har svårt att skiljas ifrån. Läs hennes krönika om våndan att göra sig av med saker.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-07

Har du kvar de här gamla skorna? Och när hade du den här gamla trasan senast? Min lillasyster är inte nådig i sin bedömning av vad som döljer sig längst inne i min klädkammare. Hon säger att jag måste rensa upp ordentligt innan hon kan tänka sig att hjälpa mig med sorteringen. När hon vinkar adjö är jag fast besluten att göra som hon säger. Nu ska det ske!
Jag tänder ljuset i kammaren och får se de välbekanta plaggen trängas med varandra på alla tänkbara utrymmen. Skor med höga klackar, lackskor och ormskinnsandaler, svarta klänningar i alla modeller, dräkter, sjalar, korta kjolar och hellånga. Och så ett plagg jag aldrig vågat visa mig i – men som jag har svårt att skiljas ifrån. Jag plockar fram den välbekanta pälsen, tar den på mig och finner att den passar mig precis lika bra som när jag hittade den i en annan garderob för mycket länge sedan.

Det är som om en film spelades upp i mitt inre. Jag är hemma hos författaren Sun Axelsson på Söder i Stockholm och letar efter damrummet, men råkar öppna fel dörr.
Det är en garderobsdörr jag öppnar. Och det är där den hänger, en äkta leopardpäls! Jag kan inte låta bli att fråga om jag får ta fram den och prova den.
Det får jag. Sun Axelsson säger att det var många år sedan hon kunde ha den storleken, jag får gärna prova den. Sedan den kvällen för många decennier sedan har pälsen funnits i min garderob. Men den har aldrig fått följa med ut i vimlet och visa upp sig. En äkta leopardpäls kan göra dig till ett villebråd som det numera är skottpengar på, sa min kloka väninna när jag visade den för henne för några decennier sedan. Därav inlåsningen i klädkammaren. En klenod som inte går att skiljas ifrån.

Det har helt enkelt inte gått att städa bort honom

Jag berättar den här historien eftersom det hände något häromdagen som gör att jag kanske får kraft och mod att ta itu med såväl min fullproppade klädkammare som mina inre mentala skrymslen.
Jag hade handlat mat och dryck i mina lokala butiker, mörkret föll och jag blev osäker på vad jag handlat egentligen. Köpte jag olivolja eller glömde jag det? Jag ställer ner mina kassar i en upplyst port. Då hör jag mitt namn ropas.

Jag tittar upp och får syn på Seniorens medarbetare Ulrika med sin cykel. Hon ser glad och positiv ut, trots kylan.
Mötet blev oväntat långt – och det berodde på att jag berättade för henne om det som ligger framför mig.
Alla saker jag måste ta itu med. Det är inte bara garderoben som är full, det har visat sig att jag haft svårt att skiljas från mycket annat också. Hus och hem som det tagit ett helt liv att samla på sig. Jag har helt enkelt varit en usel rensare. Men den tiden har nu kommit då det måste bli gjort. Ulrika lyssnar på mina våndor och ser klurig ut. Jag talar om jordkällaren med alla syltburkarna, ved-
spisen som värmer upp både hus och hjärtan mot kvällen. Dingdongklockan i stora rummet som berättar om tiden. Ulrika lyssnar. Jag berättar att jag inte rört en enda pinal i det hus där min man satt och skrev sina böcker. Det har helt enkelt inte gått att städa bort honom fastän det var länge sedan han satt vid skrivbordet och man hörde skrivmaskinens välbekanta knatter.

Seniorens godhjärtade redaktör lyssnar till mina klagovisor men visar inga tecken på att vilja skiljas. Tvärtom. Hon har ett förslag. Du är inte ensam, säger hon. Det du berättar är något som så många av Seniorens läsare känner igen. Skriv om det!
När vi skiljs har jag fått ett uppdrag jag inte kan tacka nej till. Det är bara att sätta sig vid maskinen. Det är ingen konst, det är arbete som en mycket god vän brukade säga. Så rätt han hade!

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas