Krönikor | Nytt nummer!

Vill vi bo hemma så länge det går?

Ett nytt nummer av Senioren är på väg ut till medlemmar i SPF Seniorerna. Gunilla Lindahl tipsar om innehållet.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-03-02

Seniorens premiärnummer har inte gått obemärkt förbi. Redaktionen har överösts med beröm för innehållet, men också fått kritik. Många reagerade på att tidningen innehöll inklistrade bilagor som förstörde sidorna när de revs loss. Jag beklagar detta. Senioren ska fortsatt vara en tidning med hög kvalitet till lägsta möjliga kostnad för SPF Seniorernas medlemmar. Vi är beroende av inkomsterna från våra annonsörer men inte på bekostnad av tidningens läsbarhet.

Bo bra hela livet vårt tema i Senioren nummer två. SVTs granskning av nedläggningen av äldreboenden har gett eko, och förhoppningsvis fått de som tror att alla äldre vill bo kvar hemma att tänka om. Hemtjänsten kan inte ersätta gemenskap med jämnåriga eller erbjuda samma aktiviteter och stimulans som ett boende kan. Som Gerdas gård i västra Göteborg, där det finns såväl spa-avdelning, bakstuga som pysselrum, fritt att använda för hyresgästerna. Det ordnas pubaftnar, musikarrangemang och skaldjursfester. Läs vidare i Karin Tufvessons reportage i Senioren nummer 2.
Att bo ensam kan ibland vara ett gissel även för den som är frisk och klarar sig själv. Kaisa Lindberg upplevde ett stort tomrum när hennes sambo dog. En väninna föreslog att hon skulle hyra ut ett rum, och via Facebook fick hon kontakt med tjugotreåriga Simone Bylund som behövde någonstans att bo. Trots att det skiljer nästan femtio år mellan dem har de klickat ordentligt! Läs mer om dem i nya Senioren.

Det kom ett brev från en medlem som efterlyste recept på plockmat som skulle kunna ersätta det traditionella fikat på föreningsmötena. ”Gärna med förslag på drycker därtill”. En bra idé tycker vi och bad vår matskribent Anna Henning Moberg och vintipsare Bengt Frithiofsson att ta fram förslag.

Kontant eller inte kontant? Det är frågan.
Själv använder jag bara kort och blir nästan ställd när jag ska ge bort en slant till en insamling eller köpa något på loppis. I stan är problemet ofta att hitta en bankomat. På landet kan jag ta ut kontanter i mataffären när jag handlar för tillräckligt mycket. Eller så överför jag pengar via Swish på mobilen eller drar kortet direkt på mottagarens Izettle. Enkelt för oss som kan tekniken men problematiskt för andra.
För ett år sedan startade Kontantupproret med Björn Eriksson i spetsen. SPF Seniorerna är en av de organisationer som ingår i nätverket för att rädda kvar kontanterna. Missa inte heller Jan Arleijs livfulla porträtt av Björn Eriksson!

Trevlig läsning önskar

Gunilla Lindahl
Chefredaktör

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-03-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas