”Jag vill ha kul hela tiden!
Gun i den egna butiken i Hudson. Foto: Paul Brissman.
Porträtt | Porträtt

”Jag vill ha kul hela tiden!

Att driva ett världsomspännande företag under en pandemi har varit en utmaning. Ännu mer så om man samtidigt råkar ut för ett komplicerat handledsbrott. Men att klaga ligger inte för Gun Nowak.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-10-11

Efter en ovanligt brutal vinter och en tillika regnig vår står Hudsondalen i full blom när vi svänger in på uppfarten till Gun Nowaks hem. En liten gård med anor från 1700-talet belägen strax utanför Hudson, en stad uppkallad efter floden, ett par timmar norr om New York.
Både bostadshuset och den tillhörande ladan ligger högt med utsikt över en grönskande dal och på andra sidan Hudsonfloden bildar de massiva Catskill-bergen ett imponerande blickfång. Det är vackert som ett vykort och det är lätt att förstå att Gun, för dagen klädd i jeans och gummistövlar, och hunden Pippi, som hoppar runt benen på henne trivs här.
Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten lyfte tvånget på munskydd för folk som är vaccinerade mot Covid-19 för flera veckor sedan men många tvekar fortfarande att ta av de blå pappersskydden som dolt våra ansikten.
Vi fikar i Guns stora kök och pratar om året som gått. Märkligt. Overkligt. Annorlunda.
Långt.

Så underbart att få se leenden igen – att kunna skratta ihop!

Vi konstaterar att det inte bara är varandras sällskap och fysiska närvaro vi saknat, utan även att kunna se varandras ansikten. Så underbart att få se leenden igen – att kunna skratta ihop!
Det är helt klart läge för umgänge och nystart, och kanske dags för ett nytt läppstift till hösten?
– Absolut, skrattar Gun. Det är klart att man vill ha ett nytt läppstift!
Gun driver kosmetikfirman Face Stockholm som hon startade 1982 tillsammans med sin dotter Martina Arfwidson och vars huvudkontor ligger i Hudson. Under vanliga omständigheter tillbringar hon några veckor på hösten och ett par månader på våren på gården och resten av året i Stockholm. Men under året som gått har ju ingenting varit som vanligt och när vi träffas har Gun varit i USA i över ett år. Den mesta tiden i karantän eller lock-down.
Tufft kan man tycka. Och lite tråkigt kanske med tanke på att hennes man, Jan, tillbringat året på andra sidan Atlanten i parets gemensamma hem.

Gun Nowak

Ålder: 79
Familj: Maken Jan, 70, dottern Martina, 54, och barnbarnen Theo och Nikita.
Bor: I lägenhet i Stockholm och på gård utanför New York.
Fritidsintressen: Att arbeta i trädgården.
Bakgrund: Grundare och delägare i Face Stockholm, drev innan dess boutique i Stockholm.
Favoritfärg: Svart
Gillar inte: Botoxade pannor och insprutade läppar. Vi måste lära oss att tycka om våra rynkor.

Dölj faktaruta

Men att gnälla eller klaga ligger liksom inte för Gun.
– Nej, säger hon bestämt. Varför skulle jag sitta här och tycka synd om mig själv när så oändligt många har lidit under det här året? Jan och jag har pratat på FaceTime flera gånger om dagen och det har inte gått någon nöd på varken honom eller mig. Och den här tiden har fått mig att uppskatta hur hållbar och trygg vår relation är och hur stark och självgående han är som person.
De är också vana att leva åtskilda under stora delar av året. Gun har pendlat mellan Stockholm och Hudson i snart tjugo år nu och om något har det gjort deras förhållande starkare tycker hon. Eller i alla fall mer intressant. Livet på två kontinenter har betytt ett ständig skiftande mellan hem och en ständig nyetablering av relationer, även mellan henne och Jan.
– Fast det var ju lite synd att jag missade hans 70-årsdag, vi skulle ju haft stor fest.
Några planer på att pensionera sig innan 80 har hon inte.
– Inte så länge både Martina och jag tycker att det är roligt, säger hon.
Bland Guns amerikanska kolleger och affärskontakter är det inte heller någon som reagerar på att en till åren kommen kvinna fortfarande jobbar och är i farten.
– Ålderstänkandet är väldigt annorlunda i USA, säger Gun. Man värdesätter erfarenhet och kunskap på ett helt annat sätt än vad jag upplever att man gör i Sverige där man efter en viss ålder helst ska vara tyst eller gömmas undan någonstans – som om man skäms för oss.
I USA är 70-plussare – en grupp som inkluderar bland andra landets nuvarande president, Joe Biden, 78, hans föregångare, samt kongressens första talman, Nancy Pelosi, 81 – inte bara en grupp med mycket makt utan även det snabbast växande ålderssegmentet på arbetsmarknaden. En utveckling som i viss mån reflekterar det faktum att många helt enkelt måste arbeta för att kunna försörja sig, men också att man som senior har fler valmöjligheter när det gäller arbete.

Gun med dottern tillika vd för företaget, Martina Arfwidson.

För att fortsätta att prata om ålder så skiljer det nio år mellan Gun och hennes man. Men det är inte åldersskillnaden som gjort deras relation unik menar hon.
– Det som är annorlunda med oss är att det är jag som alltid rest och han som alltid stannat hemma. Om det hade varit tvärtom och Jan, som är läkare och forskar i medicin, rest i sitt arbete hade ingen tyckt att det var konstigt, eller hur?
Gun var drivit eget företag i så gott som hela sitt vuxna liv. Och visst har det som kvinna blivit mindre komplicerat med åren; dörrar har öppnats, hinder sänkts.
– I början, när vi etablerade oss här i USA, kunde det hända, eller hände ganska ofta, att om jag hade en manlig assistent eller kollega med mig – det kunde vara en arkitekt eller en dekoratör – utgick man från att det var han som drev firman och jag var hans sekreterare.
Något som gjorde Gun minst sagt förbannad.
– Jag var tvungen att lägga mig till med en rätt hög och skrikig stämma och när folk undrade varför jag skrek sa jag som det var: annars lyssnar ni ju inte!
När det stod klart förra våren att Corona-viruset skulle bli en lika seglivad som objuden gäst och inget längre gick att räkna med, befann sig Gun och hennes man med några vänner på semester i Spanien.
Gun, som aldrig reser utan hunden Pippi, lyckades komma på ett plan till New York för vad hon trodde skulle bli en tre-veckors vistelse. Men olyckan var framme. En planka på den nybyggda altanen var felmonterad, Gun stod på huvuden nerför altantrappan och landade så illa att hon fick en ordentlig hjärnskakning och bröt ena handleden – höger. Det var ett komplicerat brott som krävde operation och flera månaders rehabilitering.

Så hon blev kvar över hela förra sommaren och under tiden hann flygbolagen lägga ner sina flygningar mellan New York och Stockholm.
Men Gun ser inte heller det en större tragedi. Hon fick ju bästa tänkbara vård och är nu professionellt hoplappad med både skruvar och plåt.
– Det kunde ju ha gått mycket värre om jag inte haft mobilen i fickan så jag kunde ringa Martina, påpekar Gun.
I butiken på Hudsons huvudgata Warren Street möter vi Martina som håller på att packa upp en leverans. Gun börjar genast flytta på saker och möblera om medan Martina fortsätter med sitt.

Jag gör bara sådant som jag tycker är roligt.

Det är lätt att se hur de här kvinnorna inte bara ”fått” varandra som mor och dotter utan även ”valt” varandra som kompanjoner.
De bildar ett väl inoljat maskineri där den ena vet vad den andra gör och ingen trampar den andra på tårna. Inte för att de är särskilt lika varandra – snarare motsatser – men för att de kompletterar varandra, så perfekt och totalt, både privat och i jobbet.
– Martina sköter allt som är jobbigt och tråkigt, säger Gun. Jag gör bara sådant som jag tycker är roligt. Jag är egentligen en ganska ytlig person – jag vill bara ha kul hela tiden.

RÖSTER OM Gun Nowak

Edna Alsterlund, vän
”Det går inte att ha tråkigt tillsammans med Gun Nowak. Jag vet, för vi har stått varandra nära i över 40 år. Hon är otroligt rolig att vara med. Många är de fantastiska äventyr vi råkat ut för, men alltid klarat oss. Bakom Guns röda lugg går en hjärna på högvarv som ständigt kläcker nya idéer. Under den svarta Pradajumpern slår ett varmt hjärta som vill räcka till för alla.”

Martina Arfwidson, dotter
”Att jobba med mamma under alla dessa år har varit en obeskrivlig gåva! Någon mer passionerad, rolig och flexibel människa finns inte! Vi har gjort vår livsresa tillsammans och för oss har det aldrig funnits en gräns mellan vad som är arbete och vad som är privat. Mamma är alltid på humör för äventyr och tillsammans har vi upplevt oändligt många!”

Dölj faktaruta

Detta är naturligtvis en sanning med modifikation. För att arbeta, dygnet runt och året om, är det roligaste hon vet.
För den som har en dotter och kommer överens med henne är det lätt att se fördelarna med att arbeta ihop och skapa något tillsammans, men det kan väl inte bara vara en dans på rosor?
– Absolut inte, säger Gun. Och som affärsmodell är det nog ingenting jag skulle rekommendera vem som helst heller. Att det fungerat för oss beror till allra största del på att Martina är den hon är. Hon är inte bara snabbtänkt och mångfacetterad i sitt arbete utan också en sann diplomat. Det går inte att bli arg på Martina och hon står av någon anledning också ut med mig som är precis tvärtom: Envis, ombytlig och rätt besvärlig.
I början led Gun av dåligt samvete för att hon ”dragit in” sin dotter i företaget:
– Som mamma tyckte jag ofta att jag körde så hårt med henne. I synnerhet när hennes barn var små och vi hade så mycket på gång i firman. Men det är annorlunda nu så klart, när Martina är chef för företaget och har rätt stor frihet att driva sina egna idéer.
– Men jag kan fortfarande vakna mitt i natten och tänka: Men var detta verkligen vad min dotter ville göra?

Att Gun och hennes företag hamnade just i Hudson var lite av en slump. Martina som hade flyttat till New York i slutet på 90-talet för att lära sig sjunga, hyrde en sommar ett hus i Hudsondalen med ett gäng ungdomar. Där träffade hon snart sin David och blev kvar. När de sedan öppnade en butik tillsammans på Manhattan och Martina blev partner i firman bestämde de att lägga huvudkontoret där.
På den tiden var Hudson en stad i förfall. De gamla fabriker och bruk som under 1700- och 1800-talen gjort regionen till en av landets förmögnaste var nedlagda och på huvudgatan gapade butikslokalerna tomma.
Men läget idag kunde knappast vara mer förändrat. En våg av penningstinna New York-bor har under åren sökt sig uppåt landet, och den lilla staden är nu ett lokalt kultur-mecka med restauranger, gallerier, butiker och till och med en egen opera.

Men att allt förändras betyder ju inte att det blir sämre.

All optimism till trots har det gångna året varit tufft; leveranser har försenats eller uteblivit helt, produkter fastnat i Suez-kanalen och intäkterna sjunkit markant. För att mota Olle i grind har företaget lagt ner butiker som helt enkelt inte gått ihop och satsat mer på internetförsäljning. Idag har de en egen butik i USA och fem egna butiker i Sverige. Märket kan dock köpas hos över 100 återförsäljare runt om i världen.
– Men att allt förändras betyder ju inte att det blir sämre, eller att vi förändrar vår filosofi, säger Gun. Vi har alltid menat att det inte bara kan handla om att sälja smink – så ocharmigt det skulle vara – utan att vi som kvinnliga företagare måste stå för något mer, att det måste framgå att vi står på kvinnornas sida.

Det kan handla om allt från hur de marknadsför sina produkter och vilka förbilder de väljer till mer traditionella välgörenhetsprojekt.
– Och jag tror att ju mer vår verksamhet övergår till online, desto starkare kommer det budskapet att bli, säger Gun. Och det är något vi ser framemot.

Text Eva Nyqvist
Foto Paul Brissman

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-10-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas