Ann startade eget efter pensionen
Foto: Kristina Wirén
Jobba | Reportage | starta eget efter 65

Ann startade eget efter pensionen

Var femte person fortsätter att arbeta efter 65. Ann Alvelid startade guidefirma efter pensioneringen. Hon betonar vikten av en bra hemsida – och en affärsplan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-08-27

Bakom Ann Alvelid ligger Kalmarsund VIII förtöjd. Innan Ölandsbron invigdes i september 1972 var det färjetrafik som gällde mellan Öland och fastlandet. Vinden friskar i när hon berättar om båten och om Färjestadens historia för medlemmarna i Ölands reumatikerförening.

Ann Alvelid guidar både bofasta och besökare om forntid, nutid och framtid till fots, i bil eller i buss om sitt älskade Öland.
– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att guida och det ger mig jättemycket. Annars skulle jag inte hålla på. Jag behöver ju inte göra det, säger hon när vi träffar henne en stund innan hon träffar dagens grupp. Kalmarsund VIII är K-märkt och numera används den för fester, föreläsningar och konferenser. När bron invigts såldes färjan till Kroatien. Efter många vedermödor nådde den åter Färjestaden år 2001.

Ann Alvelid bor i Färjestaden. Har två vuxna barn, barnbarn och katten Sonja, 17 år.

Ann Alvelid har arbetat i många år som gymnasielärare i samhällskunskap och ekonomi. När hon fortfarande var anställd planerade hon för ett liv efter pensionen och startade eget och byggde sakta upp sitt företag innan hon slutade jobba. Hon menar att hon har stor nytta av alla sina år i skolan.
– Jag är van att möta folk, jag är van att prata inför en publik och jag är personlig men inte privat.

Det är inte så svårt att
starta eget. Man behöver
inte lära sig bokföring

Under många år handledde hon ungdomar som startade UF-företag, UF står för Ung Företagsamhet. Hon tog med sig kunskaper som vikten av att ha affärsplan, satsa på marknadsföring och en bra hemsida. Och att ta hjälp när det behövs.
– Det är inte så svårt att starta eget. Man behöver inte lära sig bokföring, man kan ha en revisor. Men man måste hålla reda på papper och fakturor. Det går inte slänga ner allt i en skokartong.

Hon är inte ensam om att fortsätta jobba som pensionär. Nästan var femte person jobbar efter det att de fyllt 65 visar siffror från SCB och närmare hälften av dem gör det som egenföretagare.

Hon arbetar ganska mycket. Mest sommartid, när andra är lediga, men också en del utanför turistsäsongen. Då är det främst företag och organisationer hon guidar.
– Varför man ska besöka Öland? Det är natur och kultur. Det är ljuset och klimatet. Här finns blommor som inte växer någon annanstans. Det är mat och historia. Jag vill förmedla känslan av att gå på Alvaret en het sommardag när marken är knastertorr och brunbränd och lyssna på fåglarna och jag tycker om att tala om Ölands historia. Jag berättar både allmänt om Öland och gör specialguidningar om mina bästa hemlisar.

Ann Alvelid är en ölänning sedan många generationer tillbaka och säger sig ha Öland både i blodet och i ryggmärgen. Hon är född och uppvuxen på i den lilla radbyn Skärlöv på östra sidan, byn som släkten Skarsgård tagit sitt namn efter. Mamman är från Lenstad, en by vid kanten av Alvaret.
Men hon förlitar sig dock inte bara på det öländska arvet. Hon har även studerat fältgeologi och världsarvet.

Hon har sett till att kroka arm med andra inom sitt gebit och är medlem i föreningen Ölandsguiderna som organiserar drygt 20-tal guider på ön. Under det gångna året har Ölandsguiderna ordnat utbildning, med bland annat föreläsningar om arkeologi, världsarvet, jordbruket och mikrofonteknik. Föreningens olika guider har också olika inriktningar, som till exempel matvandringar och fågelskådning. Hon samarbetar även med Ölands turistbyrå, oland.se.
– Jag är med i deras evenemangskalender och så har jag foldrar.

Ann Alvelids bästa Ölandstips

Färjestadens hamn. Den är jättefin, med utsikten över Ölandsbron och Kalmar. Det finns bra restauranger och en badplats mitt i hamnen.

Stora alvaret. Man måste gå på Alvaret. Ett enkelt sätt är att utgå från Möckelmossen, där finns en bra parkeringsplats.

Gå en vandringsled i Mittlandsskogen som är Europas största sammanhängande lövskogsområde.

Äleklinta är magiskt.

Solliden och Borgholm.

Dölj faktaruta

Förutom ett brett utbud av guidningar – med allt från naturvandringar, Öland genom slott och koja till historiskt inriktade guidningar om asagudar – har Ann Alvelid ett specialintresse. Emigrationen. Liksom många andra ölänningar har hon släktingar som sökte en ny framtid på andra sidan Atlanten. Många har kontakt med ättlingarna till de som en gång emigrerade.

År 1860 hade ön omkring 40 000 invånare. 18 000 emigrerade. Rekordåret 1887 lämnade 15 procent av befolkningen ön. Ön var starkt drabbad av missväxtåren under 1800-talet och marken räckte inte till att försörja den växande befolkningen. Öland har fortfarande inte repat sig. Idag finns det 26 000 bofasta i de två kommunerna Borgholm och Mörbylånga. Men den öländska emigrationen var lite speciell, berättar Ann.
– Många av emigranterna arbetspendlade, de åkte fram och tillbaka.
Var tredje emigrant återvände när de sparat ihop tillräckligt med pengar och tog med sig nya idéer och tekniker tillbaka till hemlandet.

Ann Alvelids farfar föddes i Kalifornien. När han var sex år gammal flyttade familjen tillbaka till Öland. Många andra stannade kvar och Ann Alvelid tror att hon har flera hundra släktingar i USA. Förra året ordnades en stor släktträff på Ekerum på Öland med ett 70-tal deltagare, flera från Denver och Minneapolis.
– Det var helt magiskt.

Text: Karin Asmundsson
Foto: Kristina Wirén

Snabbguide till att starta eget efter 65

Många seniorer väljer att starta företag baserat på en hobby eller något de drömt om att få utveckla. Vilket är en av de bästa grunderna för att driva företag – det man tycker om att göra är man som regel också bra på. Att nå ut till presumtiva kunder är av högsta vikt. Almi har en utmärkt gratisguide till allt man behöver tänka på.

Enskild firma, aktiebolag, frilans?

Enskild firma är bra om man driver verksamhet utan anställda och inte har så höga vinster.

Det kostar att driva aktiebolag (AB). Förutom aktiekapitalet som i skrivande stund ska vara minst 25 000 kronor i ett privat AB, är det krav på årsredovisning. Även annan administration kan kosta, samt att det kostar att avveckla ett AB. Den som äger ett AB förlorar kapitalet om bolaget går i konkurs, men inte sina privata tillgångar.

Vilken företagsform man än väljer, antingen enskild firma eller aktiebolag, påverkar det inte pensionen. Däremot kan man vilja pausa pensionsutbetalningarna och skjuta dem på framtiden om firman går bra.

I en enskild firma har man större möjlighet att jämna ut resultatet mellan bra och dåliga år.

Ett AB har möjlighet att dela ut vinstpengar med låg beskattning. Ägare av fåmansbolag behöver bara betala 20 procent i skatt på utdelningen upp till ett visst belopp. Tänk på att aktieutdelning inte ger rätt till vare sig pension eller sjukpenning.

Som pensionär behöver du inte betala samma sociala avgifter som andra företagare, samtidigt bidrar dina inkomster till att öka din pension. Jobbskatteavdrag ges för arbetsinkomster upp till 300 000 kronor per år. Låg skatt blir det på arbetsinkomster upp till 100 000 kronor om året (oftast högst cirka 12–15 procent av arbetsinkomsten).

Du får ett förhöjt jobbskatteavdrag från januari det år du ska fylla 66 år. Det gör att du betalar lägre skatt på din arbetsinkomst om du har aktiebolag och tar ut lön eller på din inkomst av aktiv näringsverksamhet.

Från januari det år du fyller 67 år får du lägre arbetsgivaravgifter/egenavgifter. Du betalar då bara ålderspensionsavgiften som är 10,21 procent, istället för arbetsgivaravgiften på 31,42 procent för aktiebolag eller egenavgiften på 28,97 procent för aktiv näringsverksamhet.

Från och med januari det år du fyller 67 år får du ett förhöjt grundavdrag vilket innebär lägre skatt på arbetsinkomst för dig som tar ut lön från ditt aktiebolag samt lägre skatt på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Det förhöjda grundavdraget ger också lägre skatt på pension. Som företagare kan du driva företaget vidare även om du har börjat ta ut delar av eller hela din pension.

Vill du varken starta enskild firma eller aktiebolag kan man fakturera som frilans eller konsult via faktureringsföretag som mot 4–6 procent av vinsten tar hand om skatt, avgifter och pensioner.

Källor: Pensionsmyndigheten.se, foretagarna.se

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2024-08-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas